Política

El PNB posa en dubte la transcendència de les detencions de la suposada cúpula d'ETA

El portaveu del PNB al Congrés, Josu Erkoreka, i el conseller de Justícia basc, Joseba Azkarraga, han posat en dubte la importància de les detencions contra la suposada cúpula d'ETA , ja que han sentit "moltes vegades" anunciar que s'havia arrestat el número u de l'organització i la violència ha continuat. Mentre el ministre de l'Interior i el president espanyol feien declaracions institucionals per destacar la transcendència de l'operació, els dos polítics bascos demanaven que és moderés el discurs.

El govern espanyol considera que ha tallat el cap a ETA en detenir Xabier López Peña, Thierry, i tres suposats membres més de la cúpula de l'organització, a més de l'exalcalde d'Andoain i de l'arrendatari del pis on vivien els etarres a Bordeus. Fins ara, es considerava Josu Ternera el màxim responsable d'ETA, tot i que en els últims mesos algunes filtracions periodístiques ja apuntaven cap a Thierry com a nou objectiu policial després de l'atemptat a la T-4 i el trencament de la treva.

Aquest suposa canvi de lideratge, de Ternera a Thierry, no convenç els polítics bascos. "El resultat d'aquesta operació no concorda amb la informació de què disposàvem, crèiem que els que eren decisius a ETA eren uns altres, que no són aquests que han detingut", ha advertit Erkoreka. Tot i assegurar que no vol restar valor a l'operació de la Guàrdia Civil i la Gendarmeria francesa, el portaveu del PNB ha advertit que cal "modular la importància que s'està atribuint a les persones detingudes dins de l'estructura política i militar d'ETA".

També amb escepticisme, el conseller de Justícia basc ha recordat que ja ha sentit altres vegades que ETA havia estat decapitada. "Em fa l'efecte que encara ens tocarà patir molt en aquesta societat, fa 30 anys que sento dir que detenen els líders", ha puntualitzat.

Zapatero parla de "victòria de la democràcia"
En canvi, el president espanyol, José Luis Rodríguez Zapatero, ha llançat un missatge de "confiança i seguretat" a la societat i ha assegurat que em l'operació de Bordeus "s'ha fet un pas més, sens dubte important en la victòria de la democràcia" sobre el terror.

En declaracions al Congrés de Diputats després de la sessió de control, Zapatero ha subratllat que amb les detencions practicades "es compleix un compromís" del govern espanyol,  "que l'única destinació que els terroristes tenen és pagar per les seves accions; ser perseguits, detinguts i complir la condemna que els jutges els imposin".


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.