Política

Zapatero i Montilla topen per l’abast de la cimera de 'barons'

Solbes exposarà el calendari i les grans línies del nou model de finançament en la 1a reunió amb les comunitats al CPFF

José Luis Rodríguez Zapatero i José Montilla tenen visions diferents del resultat del sopar de presidents autonòmics socialistes d'aquest dimecres. Mentre que el president de l’executiu central buscarà tancar “una posició comuna de base” dels barons socialistes respecte al nou finançament autonòmic, el president de la Generalitat deixa per a la comissió mixta d’afers econòmics Estat-Generalitat la negociació del finançament català.

El líder del PSOE ha alertat els barons que el nou model “haurà d’acordar-se entre tots”. Montilla anirà a la Moncloa amb la intenció d’explicar la posició catalana, mirant de “bastir ponts i esvair prejudicis”, i escoltar els arguments d’altres comunitats, però sense entrar a negociar res. Els socialistes creuen que amb el govern andalús “comença a obrir-se un camí d’aproximacions interessants”, segons apuntava ahir el portaveu del PSC, Miquel Iceta. Al sopar hi assistirà el vicepresident econòmic, Pedro Solbes, a qui Zapatero va encarregar que dibuixés unes bases per acostar les posicions socialistes, i la ministra d’Administracions Públiques, Elena Salgado.

La lletra del nou finançament es començarà a esbossar avui al Consell de Política Fiscal i Financera (CPFF), l’òrgan que aplega els ministres d’Economia i Administracions Públiques amb els consellers d’Economia de totes les comunitats, tret d’Euskadi i Navarra. Tot i que l’ordre del dia ja és prou dens –s’ha de debatre l’objectiu d’estabilitat pressupostària per al trienni 2009-2011–, Solbes no deixarà passar l’ocasió per exposar el calendari i les grans línies del nou model.

Conscient de l’enrenou en el panorama autonòmic i l’enuig de barons amb Catalunya, Solbes no anirà més enllà. No entregarà cap document. “Qui marcarà els ritmes de la negociació serà Solbes”, apunten des del ministeri. La intenció del ministre és deixar com a últim punt una breu comunicació per recordar les directrius que guiaran el nou model: coresponsabilitat fiscal amb la cessió de més trams de l’IRPF, IVA i impostos especials i suficiència financera. A la Moncloa no se li escapa, però, que la primera trobada en què les autonomies es veuen les cares serà un aparador ideal perquè algunes comunitats treguin pit en defensa dels seus.

Llibre del PSC
Mentrestant, el PSC ha decidit fer pedagogia i ha editat un document d’una trentena de folis que recull els arguments de l’executiu en defensa d’un nou finançament per a Catalunya. El text es farà arribar a 1.500 persones de tot l’Estat, des de polítics fins a creadors d’opinió. El text mira de deixar clar que la proposta catalana no té res a veure amb el concert econòmic.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.