Política

Montilla defensa la negociació bilateral amb el govern espanyol sobre el finançament

El president de la Generalitat i el líder de CiU fan pinya en defensar el compliment "al cent per cent" de l'Estatut

El president de la Generalitat, José Montilla, i el cap de l'oposició i president de CiU, Artur Mas, han fet pinya al Parlament pocs dies abans que la Generalitat iniciï formalment la negociació amb el Govern del nou model de finançament català.

A la sessió de control, els dos líders han coincidit que en aquesta negociació ha de respectar-se "al cent per cent" el que marca el nou Estatut, que la negociació ha de ser inicialment bilateral i fins i tot han criticat a l'uníson que és "injustificat" que el Govern es reservi almenys el 50 per cent dels recursos públics, donant així poc marge a Catalunya.

En un gest de "fermesa" abans que dimecres que ve es reuneixi la Comissió Mixta d'Assumptes Econòmics i Fiscals Estat-Generalitat per abordar el nou finançament català, Montilla ha deixat clar: "Nosaltres no negarem per als altres el que volem per a nosaltres, però tampoc condicionarem la nostra negociació del finançament de Catalunya a que necessàriament hi hagi d'haver un acord de tots".

Abans que Montilla es reuneixi a la Moncloa amb el president del Govern i els líders autonòmics del PSOE, el líder de CiU, Artur Mas, ha ofert, de forma inesperada, tot el seu suport a Montilla, sempre que "es compleixi al cent per cent" el que contempla l'Estatut.

L'estratègia de CiU obeeix, segons fonts de la federació, al desig d'enviar un missatge al Govern del PSOE que CiU estarà en aquest assumpte al costat de la Generalitat, i que evitarà en tot moment donar la imatge que farà la pinça amb el PSOE.

Aquest moviment tàctic, allunyat del que va ser la fase final de la negociació de l'Estatut, també busca forçar la màxima fermesa negociadora del president de la Generalitat, les tesis del qual han recollit anteriorment el suport, amb matisos, de l'expresident Jordi Pujol i del secretari general de CiU, Josep Antoni Duran i Lleida.

Montilla, disposat inicialment a confrontar posicions amb Mas abans de dirigir-se a La Moncloa, ha agraït diverses vegades la posició del líder de l'oposició. S'ha compromès, com va fer fa quinze dies en el ple del Parlament, a exigir el compliment "escrupolós" de l'Estatut, tant al calendari com en el format bilateral de la negociació i en el contingut: increment de la cessió d'impostos, consorci tributari, acotació de la solidaritat a la sanitat, educació i serveis socials, etc.

Montilla, que ha dit alegrar-se de "coincidir en la major part" de qüestions amb Mas, s'ha desmarcat de les tesis del Govern central en dues qüestions: el repartiment dels recursos entre les administracions i en la necessitat d'un acord entre totes les comunitats per fer possible un nou finançament català. "No necessàriament l'Estat s'ha de reservar el 50 per cent (dels recursos públics), no està escrit enlloc, no està justificat... per què no el 52 per cent o el 42?", s'ha preguntat Montilla, que de la mateixa manera que el conseller Antoni Castells creu que això ha d'anar en funció de les competències de cada administració.

Puigcercós demana unitat
En aquest marc també ha intervingut el secretari general d'ERC, Joan Puigcercós, que ha expressat el seu suport a Montilla quan, ha recordat, aquest parla que "hi ha més pobres a Catalunya que població en alguna comunitat autònoma o que el superàvit exhibit pel Govern central coincideix amb el dèficit fiscal de Catalunya".

Puigcercós ha reclamat a Montilla una "postura unitària" a Catalunya al marge dels interessos del PSOE. "Les necessitats de Catalunya no són necessàriament les mateixes que les d'altres comunitats", ha assenyalat.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
política

Trobada Puigdemont-Junqueras a l’exili

barcelona
política

Junts manté que Puigdemont tornarà a pesar del “cop de toga” del Suprem

barcelona
estats units

El Suprem fa guanyar temps a Trump en deixar obert el límit de la seva immunitat

barcelona
Ucraïna

Kíiv desarticula un grup subversiu que volia prendre el Parlament

barcelona
unió europea

Brussel·les diu a Meta que no pot cobrar per a evitar l’ús de les dades personals

barcelona
judicial

Juvillà renuncia a l’amnistia i porta la seva causa a Estrasburg

barcelona
política

La JEC deixa Comín, per ara, sense l’acta d’eurodiputat

barcelona
guerra a gaza

Israel allibera el director de l’hospital Al-Shifa després de set mesos detingut

barcelona
política

Aproven la moció de censura per fer fora l’alcalde de Puigverd de Lleida, Josep Solsona

Puigverd de Lleida