Política

La Generalitat torna a garantir que hi haurà nou finançament el 9 d'agost

El govern català es torna a atrevir a garantir que el nou model de finançament autonòmic estarà a punt el 9 d'agost, com preveu l'Estatut, tot i els advertiments en contra que va fer la setmana passada el president espanyol, José Luis Rodríguez Zapatero.

El secretari general del departament d'Economia, Martí Carnicer, ha assegurat, després de la primera reunió bilateral amb representants de l'Estat, que el govern espanyol té clar que s'han de complir els terminis. Carnicer ha fet una valoració "positiva" de la trobada, tot i que ja s'havia plantejat com una reunió de baix nivell sense la presència del vicepresident econòmic, Pedro Solbes, ni el conseller d'Economia, Antoni Castells.

Durant la reunió, que ha durat una hora i escaig, s'ha "posat en marxa el procés de negociació per arribar a un acord abans del 9 d'agost", segons Carnicer. Els representants de la Generalitat han entregat a la delegació estatal –encapçalada pel secretari general de Finançament Territorial, Juan Manuel López Carbajo– el document que conté la proposta del govern català per a la reforma del finançament, basada en el mandat de l'Estatut.

La principal demanda és que es revisin els criteris de distribució dels recursos que administra l'Estat, tenint en compte el volum de població, el percentatge de població immigrada i els costos diferencials que hi ha a Catalunya. A més, la Generalitat proposa que el model de finançament no es reformi tan sols cada cinc anys, sinó que hi hagi paràmetres que es revisin cada any.

A la trobada també s'han creat dos grups de treball, un que abordarà els aspectes financers de la negociació i un altre que s'encarregarà dels aspectes tributaris.

"No és el millor moment"
El president de la Generalitat, José Montilla, ha reconegut que "no és el millor moment" per a la negociació del finançament, però ha assegurat que "ara és quan ens fan més falta els diners".

Montilla ha fet aquestes declaracions durant la seva visita institucional a l'ajuntament de l'Hospitalet, en què ha estat acompanyat per l'alcaldessa de la ciutat, Núria Marín.

Durant el seu discurs, Montilla ha dit que "estem en un període de desacceleració econòmica que estic convençut que podrem solucionar".

El president ha dit que avui comença la negociació del nou sistema de finançament i "sóc conscient que no és el millor moment, però és quan més necessitem els diners, entre d'altres coses perquè ara hi haurà més necessitats".

Montilla també ha posat com a exemple de la inversió de la Generalitat les obres que s'han dut a terme a l'Hospitalet, com la transformació de la Gran via, en què el govern ha col·laborat amb l'Ajuntament.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.