Política

Montilla proposa als barons del PSOE un pacte de finançament bilateral i multilateral alhora

Un pacte bilateral i alhora multilateral. Aquesta és la proposta que ha fet José Montilla aquest dimecres a la nit als barons del PSOE i al president espanyol, José Luis Rodríguez Zapatero, que sopen junts a la Moncloa per analitzar les estratègies a seguir davant la negociació del nou sistema de finançament autonòmic.

Sense renunciar a les tesis defensades pel conseller d'Economia, Antoni Castells, i al que marca l'Estatut, el president de la Generalitat ha volgut fer un discurs conciliador, segons es desprèn de l'extens comunicat difós per Presidència. Amb aquest objectiu, Montilla ha recordat a Zapatero i als presidents socialistes de comunitats autònomes que segons l'Estatut l'espai de negociació del finançament per a Catalunya és la comissió mixta Estat-Generalitat. En el paràgraf següent, però, el text insisteix que "això no vol dir que el model que s'estableixi per a Catalunya no pugui generalitzar-se a les comunitats autònomes que ho desitgin", i també admet que "hi ha determinats aspectes de la negociació que poden requerir un plantejament de tipus més multilateral". Amb tot, "l'acord global no pot posar en qüestió l'acord bilateral".

Les principals reivindicacions exposades per Montilla en la trobada es resumeixen en la idea que "Catalunya no posa límits a la solidaritat, però que aportar més no pot significar rebre menys". Per tant, segons ha anunciat el president català als seus companys de partit, cal revisar els mecanismes d'anivellament, ja que els actuals penalitzen les comunitats autònomes que fan una major contribució fiscal. Ara mateix, els ingressos de les comunitats no es corresponen amb les necessitats de despesa, ha advertit.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
política

Trobada Puigdemont-Junqueras a l’exili

barcelona
política

Junts manté que Puigdemont tornarà a pesar del “cop de toga” del Suprem

barcelona
estats units

El Suprem fa guanyar temps a Trump en deixar obert el límit de la seva immunitat

barcelona
Ucraïna

Kíiv desarticula un grup subversiu que volia prendre el Parlament

barcelona
unió europea

Brussel·les diu a Meta que no pot cobrar per a evitar l’ús de les dades personals

barcelona
judicial

Juvillà renuncia a l’amnistia i porta la seva causa a Estrasburg

barcelona
política

La JEC deixa Comín, per ara, sense l’acta d’eurodiputat

barcelona
guerra a gaza

Israel allibera el director de l’hospital Al-Shifa després de set mesos detingut

barcelona
política

Aproven la moció de censura per fer fora l’alcalde de Puigverd de Lleida, Josep Solsona

Puigverd de Lleida