Política

El vot dels immigrants, una de les discussions obertes del congrés del PSOE

Política

"El programa electoral és el que un partit de govern com el PSOE pot arribar a fer i la ponència del congrés serveix per discutir sobre el que voldríem fer". Un dels membres de l'actual direcció de la formació de José Luis Rodríguez Zapatero resumia d'aquesta manera el debat que a partir d'avui es generarà al 37è conclave socialista que se celebra fins diumenge a Madrid sota el lema La força del canvi.

Aquesta trobada servirà per refrescar velles i noves teories del socialisme, però la direcció ja ha avisat que un congrés de partit no pot esmenar un programa de govern que fa quatre mesos van referendar els ciutadans a les urnes. Després de revalidar una victòria més àmplia el passat 9-M, Zapatero vol per damunt de tot una trobada tranquil·la: que es vegi molta discussió en polítiques econòmiques i socials, però sense cap discrepància insalvable.

Pocs experiments
Els prop de mil compromissaris, a través d'un paquet de 6.000 esmenes a la ponència marc, s'han anat pronunciant sobre el futur de les polítiques que hauria d'aplicar l'executiu central, però el nucli dur del partit ha deixar clar que no està per gaires experiments. En la majoria de casos, doncs, es tracta de confirmar les línies d'actuació que Zapatero s'ha traçat per als quatre anys de govern.

Aquests dies es discutirà de laïcitat, avortament, eutanàsia, nuclears o facilitar el vot als immigrants en les municipals del 2011. En el fons, són debats amb què el PSOE podrà tapar durant dos dies la crisi econòmica. Davant d'aquesta situació, el partit opina que el congrés ha de servir també perquè la militància faci pinya amb les actuacions del govern espanyol.

El segon element destacat és la nova direcció socialista que sorgirà del congrés. Zapatero està consensuant el seu nou equip al PSOE amb les diferents federacions, encara que el secretari general ja va deixar palès en la trobada socialista de fa quatre anys que aposta per fer grans concessions territorials, més enllà de mantenir el pes d'algunes federacions, com l'andalusa, o ampliar possiblement la del País Basc.

De fet, en el 36è congrés va deixar fora de la direcció gairebé tots els líders de les federacions i els va aglutinar en un òrgan de nova creació, el consell territorial. Zapatero mantindrà l'esquema, encara que el consell hagi tingut escàs protagonisme. El nou cap visible de l'entitat serà el president de Castella-la Manxa, José María Barreda, en substitució de Patxi López. En aquest òrgan també hi ha José Montilla, que dissabte s'acomiadarà formalment de l'executiva. Un adéu destacat també serà el de l'extremeny Juan Carlos Rodríguez Ibarra. En conjunt, el secretari general mantindrà el nucli dur de l'actual cúpula. Manuel Chaves, José Blanco, Carme Chacón, Alfredo Pérez Rubalcaba, Jesús Caldera i Elena Valenciano són alguns dels dirigents de la màxima confiança de Zapatero, i aquest cap de setmana seran ratificats.

La intenció, però, és renovar gairebé la meitat de la trentena de membres que formen la direcció i elevar una dona com a número tres, perquè vagi guanyant pes polític i en un futur substitueixi Blanco. Però, tot i ser un congrés previsible, Zapatero assegura que s'ha reservat una sorpresa: el fitxatge estrella d'una dona que ara no és a la política.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
estats units

El Suprem dels EUA dona una immunitat parcial a Trump en el cas de l’assalt al Capitoli

barcelona
Ucraïna

Kíiv desarticula un grup subversiu que volia prendre el Parlament

barcelona
unió europea

Brussel·les diu a Meta que no pot cobrar per a evitar l’ús de les dades personals

barcelona
judicial

Juvillà renuncia a l’amnistia i porta la seva causa a Estrasburg

barcelona
política

La JEC deixa Comín, per ara, sense l’acta d’eurodiputat

barcelona
guerra a gaza

Israel allibera el director de l’hospital Al-Shifa després de set mesos detingut

barcelona
política

Aproven la moció de censura per fer fora l’alcalde de Puigverd de Lleida, Josep Solsona

Puigverd de Lleida
política

Junts i Madaula eviten litigar a canvi de revisar el protocol intern contra l’assetjament

barcelona
política

ERC promet depurar responsabilitats pel cartell ofensiu contra Maragall

barcelona