Política

Mas creu que "no s'entendria construir la Casa gran del catalanisme i replantejar-se la relació amb Unió per fer-la més petita''

15è congrés de CDC

El secretari general de Convergència Democràtica de Catalunya (CDC), Artur Mas, ha apostat aquest divendres per mantenir la relació amb Unió Democràtica de Catalunya (UDC), encara que pugui ser ''amb alguns paràmetres diferents''.

Mas creu que si un dels objectius del congrés ha de ser construir la Casa gran del catalanisme, això ''no vol dir la casa única i difícilment s'entendria que estiguéssim replantejant la relació amb Unió per fer-la més petita''. Mas ha assegurat que CDC ''està preparada per assumir responsabilitats'' i ha presentat el partit com a ''factor d'il·lusió i esperança''.

El Comitè Executiu Nacional del partit ha celebrat aquest divendres al migdia al Palau de Congressos de Catalunya la seva última reunió, abans de l'inici del 15è congrés que ha d'acabar amb una nova direcció. Un congrés que es fa sota el lema Convergència a punt! Retorna la il·lusió.

Amb tota l'executiva sortint a darrera, Mas ha justificat aquest lema tot dient que CDC és ''un partit que està preparat per assumir les responsabilitats que el conjunt de la ciutadania de Catalunya ens vulgui atorgar en el present i el futur'', perquè, ha assegurat, ''no és un projecte per ocupar el poder'', sinó que assumeix les responsabilitats ''per dirigir i defensar el projecte de país d'on calgui, sigui des del Govern o des de l'oposició''.

''Retornar la il·lusió''
El líder de CDC també vol que el partit faci ''retornar la il·lusió'' a un país que ''potser no veu les coses prou clares'' ni té ''la confiança que hauria de tenir en el seu present i en el seu futur'', que ''veu la política catalana desnortada, confusa i en part desorientada'' i que ''no acaba d'entendre perquè no trobem el camí col·lectiu de futur que realment permeti tornar a posar Catalunya allà on li correspon''.

Dos dels temes que el congrés haurà d'afrontar en la discussió de les ponències són la relació amb Unió Democràtica i el sobiranisme. Mas ha assegurat que la relació amb els seus socis de federació s'abordarà, tot afegint que ''quan dos partits formen part d'una federació, no pot decidir un de sol'', sinó que ''han de decidir els dos conjuntament''. ''Com som dos a entendre'ns ens hem d'entendre conjuntament'', ha assegurat, tot dient que ''cap dels dos pot imposar una relació sobre l'altre''.
Ha recordat que CDC i UDC fa ''30 anys que col·laboren'', i ha apostat per ''seguir-ho fent'', tot i que ''potser amb alguns paràmetres diferents, ja veurem''. ''Però ho hem de seguir fent'', ha apostat, ''no només amb Unió, sinó amb la gent del país que faci política o no i vulgui ajudar a un projecte catalanista com el que intentem projectar i dirigir''.

Sobiranisme
Sobre el sobiranisme, amb esmenes a la ponència que reclamen un estat propi, Mas ha insistit en què ''un militant de CDC, per definició, sempre vol que Catalunya tingui més autogovern'', cosa que ''vol dir més sobirania, més capacitat de decisió''. Sinó, ''no ve a CDC, se'n va a un altre lloc''. Mas ha reconegut que dins del partit i del seu electorat ''hi ha persones que volen anar més de pressa'' i altres que ''creuen que han d'anar una mica més a poc a poc''.

''Però totes volen pujar al mateix tren, que Catalunya tingui més poder, més capacitat de decisió, més llibertat i més sobirania'', ha assegurat, tot dient que és el que defensaran en el congrés. Mas ha recordat que CDC ''sempre ha defensat la llibertat del poble de Catalunya i sempre ha parlat de la plenitud nacional de Catalunya''. Ara, ha explicat, parla del ''dret de decidir'' en ''tot allò que afecti directament'' els catalans i ''aixequi consens majoritari a la societat catalana.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.