Política

Montilla qualifica de "fenomenal" el progrés de l'autogovern aconseguit gràcies al PSC

El progrés de l'autogovern català des que el PSC presideix la Generalitat ha sigut "fenomenal", segons José Montilla. Com a primer secretari dels socialistes catalans, el també president de la Generalitat ha presentat aquest divendres a la tarda el seu informe de gestió davant dels més de 1.200 delegats de l'onzè congrés del partit. Ha atribuït en gran a l'expresident Pasqual Maragall l'avenç en l'autogovern que ha descrit, i amb aquesta referència ha aconseguit arrencar una de les dues ovacions obtingudes dels assistents.

El segon aplaudiment ha arribat quan ha lloat la tasca de Jordi Hereu al capdavant de l'Ajuntament de Barcelona, tot i haver admès que els resultats a la capital en les eleccions municipals no van ser bons i haver reconegut que són "motiu de preocupació".

També ha admès que els resultats obtinguts en les eleccions al Parlament l'u de novembre de 2006 "no van satisfer les expectatives generades" pel programa electoral i pel fet d'haver governat el país durant els tres anys anteriors. "El PSC va ser massa vulnerable als esdeveniments que van condicionar la fi de la legislatura", s'ha justificat, en referència a la sortida d'ERC de l'executiu poc després d'una remodelació tensa.

En la resta del discurs, Montilla ha defensat la participació entusiasta del PSC en els govern de José Luis Rodríguez Zapatero. "Tenim projecte català per a Espanya, i la nostra entesa fraternal amb el PSOE ha fet possible la modernització de Catalunya en els darrers 30 anys", ha assegurat. En l'apartat de les relacions amb Espanya, ha passat de puntetes sobre la qüestió de la negociació del finançament, de la qual ha dit que passa per "monents delicats".

No ha anat més enllà. Tot i anunciar que "allà on es prenguin decisions que afectin els interessos i el futur de Catalunya, hi haurà el PSC amb una veu pròpia i autònoma preparada per ser-ne el portaveu més lleial i exigent", no s'ha pronunciat sobre al proposta de crear un grup propi al Congrés de Diputats. Algunes esmenes presentades a la ponència oficial del congrés del partit feien aquesta petició.

El que ha de fer partir d'ara el PSC, segons el seu primer secretari, és continuar buscant la "centralitat" del mapa polític català amb l'objectiu d'eixamplar el suport electoral que no acaba d'arrencar. En la reivindicació de la centralitat, el primer secretari ha criticat CiU, a la qual ha acusat d'haver "trencat el consens de l'Estatut per aconseguir una foto exclusiva".


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
política

El PSC de Girona proposa mesures urgents contra el sensellarisme

girona
política

El Govern veu vergonyós el cartell contra Maragall i se’n desvincula

barcelona
política

El 93% dels votants del 12-M repetiria el vot a les eleccions catalanes

barcelona
política

El Govern sol·licitarà l’amnistia també per als policies

barcelona
societat

La Caixa de Solidaritat va ajudar 135 persones el 2023, una desena més que l’any anterior

barcelona
política

25 de juliol: Ple del Parlament per aprovar el nou vot telemàtic

barcelona
judicial

Puigdemont, Alay i Boye es querellen contra el jutge Aguirre

barcelona
GUERRA A EUROPA

Orbán es reuneix amb Zelenski a Kíiv, per primer cop des de la invasió russa

BARCELONA

Junts abandona el govern per discrepàncies greus amb l’alcalde

lloret de mar