Política

Comença la cimera del G8 que ha d'abordar la lluita contra el canvi climàtic

El comunicat de la reunió no inclourà límits específics a l'emissió de gasos que provoquen l'efecte hivernacle

A partir d'avui i durant tres dies els caps d'estat i de govern del G-8, el països més desenvolupats del món més Rússia, es reuneixen al balneari de Heiligendamm, a la ciutat alemanya de Rostock, per tractar, entre altres temes, de la lluita contra l'escalfament global.

Abans de l'inici de la cimera, el president nord-americà George W. Bush es reunirà amb la cancellera alemanya Angela Merkel, que presideix la cimera del G-8, per intentar acostar posicions en les polítiques mediambientals, considerades una prioritat per Berlín.

Bush arriba a la reunió de Rostock amb la proposta d'obrir un cicle de negociacions amb les principals economies mundials, al marge de l'ONU, per fer front al canvi climàtic. Aquesta proposta de negociar al marge de les Nacions Unides difícilment podrà ser acceptada per Alemanya, que ja ha renunciat a fixar en aquesta cimera uns objectius concrets de reducció de les emissions de CO2 a causa de les reticències nord-americanes.

El comunicat final de la reunió del G8, però, no inclourà límits específics a l'emissió de gasos que provoquen l'efecte hivernacle, com desitjava la cancellera alemanya, Angela Merkel, segons ha avançat avui un alt funcionari dels Estats Units.

"Fins que no tinguem totes les parts assegudes a la taula, no hi haurà cap objectiu" per reduir els gasos, ha dit Jim Connaughton, el principal assessor ambiental del president George Bush.

En declaracions als periodistes, Connaughton ha descartat que els EUA cedeixin a la insistència alemanya dels que els 8 països més industrialitzats del món es compromtein a limitar el calentament del planeta amb objectius precisos.

Alemanya, però, compta amb el suport de diversos països. El Canadà, amb el suport del Japó, ha destacat la necessitat de reduir a menys de la meitat les emissions mundials de gasos d'efecte hivernacle entre ara i el 2050. Nicolas Sarkozy, que s'estrenarà com a mandatari internacional, ha fet també una crida perquè s'adoptin acords concrets i amb xifres.

Aquesta cita té també previst renovar el compromís per ajudar al desenvolupament de l'Àfrica, així com donar un impuls polític per reanudar les negociacions de la Ronda de Doha per a l'alliberament del comerç internacional a finals d'aquesta any.

Val a dir, però, que, ja abans de començar, el president rus, Vladímir Putin, ha esdevingut el protagonista de la cimera després d'advertir que Rússia podria dirigir els seu míssils cap a Europa, en cas que els Estats Units segueixi endavant amb els seus plans de desplegar a Europa central i oriental elements del seu escut antimíssils.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.