Política

La probable majoria conservadora al TC fa perillar l'Estatut

El debat sobre els recursos que s'han presentat contra l'Estatut tindria lloc amb una majoria conservadora del TC

El conseller català Joan Saura ha instat el Govern central que prengui les mesures que calguin per "reorientar" la situació que viu el Tribunal Constitucional (TC), pendent de decidir sobre els recursos a l'Estatut, i ha acusat el PP de tenir una actitud "antidemocràtica".

En nom del govern català, el conseller d'Interior i Relacions Institucionals ha valorat d'aquesta manera que el TC decidís ahir que la seva presidenta, María Emilia Casas, sigui apartada del ple que deliberarà un recurs del PP contra la seva continuïtat al capdavant de la institució, una victòria provisional del sector conservador que si es confirmés podria decantar la balança a favor del recurs del PP en contra del nou Estatut català.

Concretament, el ple del TC va rebutjar pel vot de qualitat del magistrat Vicente Conde un acte en el qual no s'acceptava l'abstenció de la presidenta i del vicepresident d'aquest òrgan en el recurs del PP contra la llei orgànica de l'Alt Tribunal (LOTC).

Abans d'iniciar-se l'última jornada del debat de política català al Parlament, el conseller Saura ha expressat la seva "condemna a les actituds d'instrumentalització del Constitucional per part del sector conservador i del PP, que intenta obstruir i bloquejar el funcionament de les màximes institucions de l'Estat".

"Estem davant d'una actitud del PP que és antidemocràtica, de bloqueig a les institucions i d'intent de no normalitat democràtica en el CGPJ, en el TC o en la seva negativa al Senat a designar els membres de les comunitats autònomes" en el TC, tal com marca la nova llei de l'alt tribunal.

Malgrat considerar "previsible" la situació actual en el TC, Saura ha subratllat la necessitat que el Govern central "utilitzi els instruments que facin falta perquè no es pugui desnaturalitzar la majoria que existeix en el TC".

"Estem convençuts que prendrà les mesures que estimi oportunes per reorientar la situació", ha remata Saura, que ha dit que el govern català ha mantingut contactes amb l'Executiu central davant l'última decisió del ple del TC.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
GUERRA A EUROPA

Ucraïna afirma haver enfonsat un submarí rus a Crimea

BARCELONA
VENEÇUELA

Segona gran mobilització opositora contra la reelecció de Maduro

BARCELONA
REGNE UNIT

Creixen les protestes racistes a Anglaterra pels apunyalaments de Southport

BARCELONA
SOMÀLIA

Al Shabab reapareix a Mogadiscio amb un atemptat suïcida

BARCELONA
política

El PP insta els barons socialistes a “passar a l’acció” contra l’acord amb ERC

barcelona
política

Vilalta nega que ERC surti dividida de la consulta a les bases

barcelona
política

La CUP critica el pacte d’ERC i dubta que s’apliqui el canvi de model fiscal

barcelona
PRÒXIM ORIENT

Detencions a l’Iran per l'error que va permetre l’assassinat de Haniyeh

BARCELONA
política

Puigdemont lamenta que ERC no hagi explorat una repetició electoral “en noves condicions”

barcelona