Política

CiU amenaça els comptes de l'Estat si falla el finançament

CiU pensa aprofitar la via de confrontació política que ha encetat el lehendakari Juan José Ibarretxe per pressionar a favor d’un nou model de finançament que desplegui l’Estatut. El referèndum que ha anunciat el dirigent del PNB situa els nacionalistes catalans com l’únic suport que li queda al president José Luis Rodríguez Zapatero per tirar endavant els pressupostos per al 2009, i CiU no li donarà el suport si fallen els acords sobre el finançament català.
Els comptes hauran d’incloure el nou model de finançament amb les partides consegüents, i la federació nacionalista reclama que el govern central hi posi més diners. La negociació sobre els pressupostos comença habitualment al mes de juliol, amb converses preliminars, i ja amb negociacions formals a partir del mes de setembre. En aquest període de temps, el govern del PSOE no podrà comptar amb el PNB com a soci, perquè previsiblement hi estarà en plena confrontació política vetant la proposta sobiranista d’Ibarretxe. Si aquesta no tira endavant, hi ha una gran possibilitat de convocatòria d’eleccions basques anticipades, que tampoc és un escenari propici per a acords entre socialistes i el PNB perquè aquest cop tots dos partits seran rivals directes a la presidència basca.

El conseller d’Economia, Antoni Castells, coneix per dirigents de la federació que aquesta serà la seva política a les Corts, i que, per tant, CiU pensa tenir pes en les negociacions. Els nacionalistes treballen des de fa temps aquest escenari d’interlocutor prioritari amb Zapatero. Per això no van dubtar a socórrer el líder del PSOE davant l’intent de reprovació impulsada per ICV a l’exdirector de l’oficina econòmica de Presidència, David Taguas, pel seu pas a les constructores.

El pes del PSC a Madrid
Paral·lelament, destacats dirigents del PSC estan convençuts que el president de la Generalitat, José Montilla, posarà tota la carn a la graella en la negociació del nou model de finançament per arribar a un bon acord. És més, consideren que no s’estarà de fer servir la força dels 25 diputats a Madrid si calgués. No concreten si això voldrà dir votar diferent del PSOE al Congrés o la cosa quedarà en una amenaça. Recorden que a la tardor hi haurà molts elements a negociar i votar. Entre ells, els pressupostos de l’Estat.

A l’última sessió de control de l’executiu al Parlament, Montilla va tornar a insistir que Catalunya necessita un finançament millor i que no renunciarà a aquest objectiu. Alguns quadres del partit sostenen que el govern i, especialment, el PSC es juga la seva credibilitat en la negociació, donat que molts electors li han fet confiança en creure que era la millor opció per negociar amb Madrid. I que caldrà un bon resultat perquè li renovin el suport.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
estats units

El Suprem dels EUA dona una immunitat parcial a Trump en el cas de l’assalt al Capitoli

barcelona
Ucraïna

Kíiv desarticula un grup subversiu que volia prendre el Parlament

barcelona
unió europea

Brussel·les diu a Meta que no pot cobrar per a evitar l’ús de les dades personals

barcelona
judicial

Juvillà renuncia a l’amnistia i porta la seva causa a Estrasburg

barcelona
política

La JEC deixa Comín, per ara, sense l’acta d’eurodiputat

barcelona
guerra a gaza

Israel allibera el director de l’hospital Al-Shifa després de set mesos detingut

barcelona
política

Aproven la moció de censura per fer fora l’alcalde de Puigverd de Lleida, Josep Solsona

Puigverd de Lleida
política

Junts i Madaula eviten litigar a canvi de revisar el protocol intern contra l’assetjament

barcelona
política

ERC promet depurar responsabilitats pel cartell ofensiu contra Maragall

barcelona