Política

Carme Chacón: "El 9-M Catalunya s'hi juga molt més que Espanya"

ENTREVISTA: Carme Chacón, ministra d'Habitatge i cap de llista del PSC a les generals

El CEO dóna molt bon resultat al PSC a les generals. ¿Es creu el sondeig?
Tot està obert i és possible. En tot cas, el 9-M Espanya s’hi juga molt, però Catalunya s’hi juga molt més. La tornada del PP suposaria un fre, com ja sabem dels seus anys de govern. L’enquesta que val és la del 9-M.

Llavors vostè no té cap por que la crisi de les infraestructures pugui perjudicar gens la seva candidatura...
La gent diferencia amb qui arriben les infraestructures a Catalunya i també a on van anar a parar les inversions els vuit anys del PP. Sap que Catalunya avança quan a Espanya hi ha un govern progressista. Quan hem tingut governs de dretes, han treballat per aturar Catalunya. I el que em sembla vergonyós és que CiU ajudés el PP a tirar endavant polítiques de discriminació i d’oblit.

Per cert, ¿Zapatero li ha filtrat la data d’arribada del TGV? ¿Serà abans de les generals?
El més important no és la data, sinó que arribarà. Però sobretot és important admetre que Catalunya necessita noves infraestructures, com ara uns Rodalies del segle XXI. Estem en un moment clau perquè Catalunya té la fortuna a Europa de poder tenir el primer pol transversal de comunicació conjunta terrestre, marítima i aèria: Zona Franca, Port de Barcelona i ampliació de l’aeroport. El 9-M pot suposar l’empenta final per al nou pol logístic.

Com valora l’actitud desafiant de la ministra de Foment? ¿No explota massa la imatge d’una Andalusia discriminada per guanyar vots ella?
Andalusia no ha estat en absolut discriminada aquesta legislatura, i me n’alegro. Però pel que no passaré mai és per una discriminació de Catalunya. D’aquí l’aposta pel nou Estatut i per incloure-hi una clàusula que revertís l’ horrible herència del PP i CiU. El 14-M pensàvem que havíem fet fora, democràticament, Rajoy, Acebes, Zaplana, Aznar... Quatre anys més tard, segueixen aquí! Per això, el 9-M els catalans som definitius per dir a aquest PP que contra Catalunya no es guanyen les eleccions a Espanya.

Insisteixo, ¿la ministra no ha estat massa desafiant?
A Foment s’han comès errors, i no me n’he estat de reconèixer-los. Els polítics quan ens equivoquem, hem de demanar disculpes. Ho ha fet el president del govern i ho ha fet la ministra de Foment. Altres no només no van disculpar-se mai, sinó que tampoc no van donar la cara.

Vostè ja és cap de llista a les generals. Què aporta la seva candidatura respecte a la de Montilla el 14-M?
El que ha canviat, per a millor, és que ara tenim Montilla a la presidència de la Generalitat. Això és molt important perquè avui Catalunya ha d’apostar per un nou lideratge a Espanya i a Europa. Aquest moment és millor que altres, perquè tenim nou Estatut, més inversions que mai, i un govern català i un president no només seriós, sinó que s’ha creat un prestigi a Madrid, perquè quan ha calgut ha plantat cara.

¿Té la sensació que s’ha perdut el respecte a Catalunya com a territori?
Aquests quatre anys d’oposició segurament han estat els més durs contra la democràcia: l’11-M, l’ús del terrorisme, l’opa... Però sobretot contra Catalunya: l’oposició a l’Estatut; la catalanofòbia... L’objectiu del PP és Zapatero i ha pensat que Catalunya és una bona palanca per fer política contra ell perquè és amic de Catalunya. El PP creu que tornarà al govern d’Espanya fent política contra Catalunya. Han atacat la nostra identitat, els símbols, la nostra llengua i, fins i tot, han fet boicot als productes. Catalunya ha de donar resposta el 9 -M a tanta mentida del PP.

¿I això justificaria la figura del català emprenyat? ¿O del català deprimit?
Hi ha hagut factors que han minvat la nostra autoestima. Un de clar ha estat l’oposició ferotge del PP i les seves mentides. Un segon han estat vuit anys d’asfíxia econòmica provocada pel PP amb el suport de CiU. I en tercer lloc, part de la desafecció té a veure amb alguns dels errors que hem comès: l’últim tram d’obres del TGV, la suspensió del Rodalies... Tot junt ha portat al risc de desafecció descrit pel president Montilla. Però des de la confiança en la gent, hem de transformar aquesta energia del català emprenyat en la del català emprenedor.
(...)
[LLEGIU L'ENTREVISTA ÍNTEGRA A L'AVUI PAPER]



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.