Política

L'Audiència decideix que De la Rosa sigui jutjat per delicte contra la Hisenda Pública

Tribunals

El financer Javier de la Rosa se seurà finalment al banc dels acusats pel cas Grand Tibidabo, després que l'Audiència de Barcelona hagi acceptat la petició de l'Advocat de l'Estat de mantenir els càrrecs per delicte contra la Hisenda Pública contra ell i quatre encausats més.

El judici per la descapitalització de Grand Tibidabo, la instrucció del qual ha durat més de tretze anys, va començar el passat 10 de desembre a l'Audiència de Barcelona amb un acord parcial entre les defenses, les acusacions particulars i l'Advocacia de l'Estat per evitar que se celebrés la vista oral.
Segons aquest pacte, els acusats acceptaven una considerable rebaixa de les penes, d'entre sis mesos i tres anys de presó, en el cas de Javier de la Rosa, a canvi del reconeixement de la seva participació en l'apropiació indeguda d'uns 70 milions d'euros de la societat Gran Tibidabo.

L'acord hauria suposat la conclusió del judici si l'Advocat de l'Estat hauria retirat els càrrecs per delicte contra la Hisenda Pública contra De la Rosa i quatre encausats més, pels quals sol·licita penes de fins a quatre anys de presó i el pagament a l'Erari Públic de més de cinc milions d'euros.

Els advocats defensors van sol·licitar la retirada d'aquests càrrecs al·legant que la investigació que va dur a terme l'Administració Tributària, i que posteriorment es va utilitzar per presentar la querella criminal, es va fer de forma "submergida i paral·lela", vulnerant així els drets fonamentals dels acusats.

En un acte, la secció segona de l'Audiència conclou que la investigació de l'Agència Tributària en cap cas no va produir "indefensió" i que "de cap manera no es va veure vulnerat" el dret de defensa dels acusats, que han estat assistits de lletrat des del moment de la seva detenció.

"En aquest procediment no s'observa vulneració de les garanties processals i constitucionals exigibles. En la instrucció penal, en definitiva, no s'han vulnerat els drets que s'al·leguen, ni el principi a la tutela judicial efectiva, per la qual cosa entenem que procedeix desestimar les esmentades al·legacions", indica el tribunal en el seu escrit.

L'advocat d'Arturo Piñana, un altre dels encausats també va al·legar al començament de la vista oral que el delicte fiscal s'hauria d'haver investigat en un procés diferent, a la vegada que va demanar la prescripció del delicte, perquè van transcórrer sis anys des que van passar els fets fins que el seu defensat va ser interrogat per ells per primera vegada.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
Itàlia

Militants d’extrema dreta agredeixen a Torí un periodista de ‘La Stampa’

Barcelona
Bangladesh

El Suprem bengalí anul·la les quotes de feina pública que han encès el país

Barcelona
Pròxim Orient

Els houthis responen al bombardeig d’Hodeida amb míssils contra Eilat

Barcelona
Pròxim Orient

Israel bombardeja el port iemenita d’Hodeida

Barcelona
Estats Units

L’equip de Biden ignora la pressió i assegura que continua en campanya

Barcelona
política

L’ANC potencia les estructures de país i “l’agenda per la independència”

barcelona
Xipre

El govern xipriota acusa Turquia de violar els drets humans a l’illa

Barcelona
Bangladesh

Més d’un centenar de morts en l’onada protestes estudiantils

Barcelona
Guerra a Gaza

Gairebé 39.000 palestins han mort des de l’inici de l’ofensiva a la Franja

Barcelona