Societat

Jutgen De la Rosa i quatre acusats més de frau fiscal pel cas Grand Tibidabo

L'Audiència de Barcelona jutjarà a partir d'avui l'empresari català Javier de la Rosa i quatre persones més per un delicte fiscal presumptament comès en la descapitalització de la companyia Grand Tibidabo, ara fa més de tretze anys. A començaments de gener, el tribunal, a instàncies de l'advocacia de l'Estat, va rebutjar els arguments de les defenses perquè no se celebrés la vista pel frau a Hisenda després d'haver assolit un pacte extrajudicial amb els minoritaris de la companyia perjudicats.

La fiscalia anticorrupció, les acusacions particulars i les defenses van arribar a primers de desembre a un acord extraprocessal pel qual De la Rosa i cinc encausats més admetrien haver-se apropiat de 68 milions d'euros a canvi d'una rebaixa substancial en la petició de condemna. El ministeri fiscal modificava així el seu escrit de conclusions presentat el 2000 i retirava els càrrecs per frau fiscal.
Tot i això, la posició de l'advocat de l'Estat, que representa l'Agència Tributària, va impedir la conformitat de totes les parts i, el 10 de desembre, va obligar a suspendre l'única vista que s'ha celebrat perquè el tribunal decidís si es jutjava els acusats només per apropiació indeguda o també per frau a Hisenda.

Finalment, l'Audiència de Barcelona va decidir continuar per un presumpte delicte fiscal el judici contra De la Rosa, president de Grand Tibidabo fins al 1993; Joan Cruells, director general i després president de la companyia; Florencio Cerdà, expresident de Consorci Nacional del Lísing (CNL); Arturo Piñana, vinculat a societats de De la Rosa; i Carolina Malagelada, relacionada amb empreses intermediàries.

L'advocat de l'Estat demana quatre anys de presó i una multa de 3,6 milions d'euros per a De la Rosa, Cruells i Cerdà, mentre que per a Malagelada i Piñana sol·licita dos anys i mig de presó i una multa d'1,8 milions per la defraudació al fisc de més de cinc milions d'euros en la venda a la Generalitat de la seu del CNL, després Gran dTibidabo, en la compra d'oficines i en la venda de la cartera de lísing de CNL.

L'Audiència de Barcelona considera que els acusats no han tingut cap indefensió durant el procés, tot i que les defenses van al·legar que l'Agència Tributària va portar a terme una investigació paral·lela a la del jutjat. El tribunal, tot i això, va deixar per resoldre en la sentència un aspecte clau: si l'apropiació indeguda és incompatible amb el frau fiscal, és a dir, si els guanys il·lícitament obtinguts ha de tributar o no.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
Òscar Escuder
President de Plataforma per la Llengua

“Hem de revertir la tendència del baix ús social del català”

Barcelona

Malgrat, exemple per a Greenpeace

Malgrat de Mar
LA crònica

Bronzo, on es pot tastar Venècia sense sortir de Barcelona

BANYOLES

Impulsen un manifest perquè el Monestir de Sant Esteve passi a ser de la ciutat

BANYOLES
sanitat

L’OMS declara la verola del mico emergència internacional de salut pública

barcelona
meteorologia

Protecció Civil manté l’alerta per pluges, que poden ser localment intenses

Barcelona
CASSÀ DE LA SELVA

Inundacions en el dia més plujós des del temporal Glòria

CASSÀ DE LA SELVA

Més de 150 visualitzacions en els continguts de la nova app “Platges i litoral”

palafrugell
successos

Detingut a Lleida per l’estafa de l’estampeta

Lleida