Política

L'Advocacia de l'Estat demana que es canviïn els noms dels carrers dedicats a etarres

El Parc José Manuel Aristimuño d'Hernani haurà de canviar de nom, segons els serveis jurídics de l'Estat

L'Advocacia de l'Estat considera que els acords municipals que permeten que hi hagi carrers dedicats a etarres al País Basc han de ser considerats com a "nuls" i per tant cal retirar les plaques commemoratives que hi hagi a les vies públiques. Aquesta és la resposta a un informe sol·licitat pel delegat del govern al País Basc, relacionada amb una petició de modificació del nom del Parc José Manuel Aristimuño –etarra mort el 1981 a Vitòria en un enfrontament amb la policia– d'Hernani (Guipúscoa).

Segons l'informe de l'advocat de l'Estat, l'acord de l'Ajuntament d'Hernani pres el 24 de març del 1982 és "nul de ple dret" en la mesura que vulnera el dret a l'honor de les víctimes dels delictes comesos per Aristimuño. Els serveis jurídics de l'Estat afegeixen que el reconeixement del consistori d'Hernani suposa "una manifestació expressa per part de l'ens local sobre les bondats de l'activitat de l'organització terrorista (...) i sobre l'heroïcitat d'un terrorista etarra mort". Aquest fet és considerat "contrari a dret", ja que seguint la doctrina del Tribunal Superior de Justícia del País Basc, una institució pública no pot adoptar acords d'enaltiment de persones per la seva relació amb activitats contràries a l'ordenament jurídic.

L'informe demana que la Delegació del govern al País basc requereixi a l'Ajuntament d'Hernani l'anul·lació de l'acord, el canvi de nom i la retirada de les plaques commemoratives. L'Advocacia de l'Estat finalitza l'informe considerant que les seves conclusions són "d'aplicació a altres supòsits semblants", advocant per la retirada de tot tipus de plaques en les quals es reti homenatge a membres o col·laboradors d'ETA.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
Política

Mor Montserrat Candini, la primera alcaldessa de Calella

estats units

Biden preveu reprendre la campanya tot i la pressió creixent perquè plegui

barcelona

Els Bombers de l’1-0 no poden demanar l’amnistia per deixadesa judicial

GIRONA

El TIJ insta Israel a revocar els assentaments il·legals i a aturar la discriminació als palestins

barcelona
Política

Mor als 80 anys l’expresident del Vietnam Nguyên Phú Trong (2018-2021)

Rússia

El periodista dels EUA Evan Gershkovich, condemnat per espionatge

Barcelona
POLÍTICA

Mor Frederic Prieto, primer alcalde de Cornellà de Llobregat en democràcia

Cornellà de Llobregat
tribunal

Una jutge si que amnistia Homs per malversació, desmarcant-se del Suprem

barcelona
Estats Units

Trump accepta la nominació i fa una crida a la “unitat”

Barcelona