Política

Zapatero admet al Senat que la solidaritat de Catalunya amb l'Estat ha de tenir límits

José Luis Rodríguez Zapatero ha afirmat aquest dimarts que el nou sistema de finançament es basarà en els criteris de "suficiència" de l'Estat i de les comunitats autònomes, però també en el d'una "solidaritat equitativa", perquè "ningú pot defensar la solidaritat fins al punt que alguns ciutadans tinguin nivells de prestació de serveis amb menys recursos que uns altres del mateix Estat que tenen una situació de renda per càpita inferior".

D'aquesta manera, Zapatero allarga la mà al govern de la Generalitat després de la tensió dialèctica amb el president català, José Montilla, escenificada aquest cap de setmana i que va acabar aquest dilluns en una reunió discreta de Montilla i el portaveu del PSOE al Congrés, José Antonio Alonso. El president espanyol ha admès que cal "definir bé el terreny de la solidaritat", que "ha d'estar essencialment vinculat als grans pilars de l'Estat del benestar". És a dir, "educació, sanitat, i serveis socials".

Zapatero ha fet aquestes manifestacions al Senat, en una intervenció en què ha afirmat taxativament que el govern espanyol "complirà els acords" de l'Estatut en matèria de finançament, publicarà també en el termini de dos mesos anunciat les balances fiscals i respectarà el principi de bilateralitat de l'Estatut en la reforma del sistema.

Segons el cap l'executiu espanyol, "ja es treballa" en la reforma del finançament i personalment "desitja que es pugui arribar a un acord en el termini previst", que expira el 9 d'agost. "No només no hi haurà endarreriment" pel que fa al finançament, sinó que vol "anar a la major velocitat possible", ha dit.

Zapatero ha situat a l'epicentre del seu discurs el terme "solidaritat equitativa" per apuntar que, contràriament al que passa ara, el futur sistema d'anivellament amb la resta de territoris no penalitzarà els territoris que més aporten fins al punt que, en alguns casos, els seus ingressos queden per sota els d'altres que no aporten tant.

Després de la reunió de Montilla i Alonso, Zapatero també ha recuperat el terme de la "bilateralitat" a l'hora de negociar el finançament, desaparegut fins ara en els missatges de l'executiu espanyol. Això sí, la bilateralitat ha de ser compatible amb la multilateralitat que, "per raons obvies", exigeix una reforma de finançament que afecta "al conjunt".


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.