Política

La UE acorda eliminar les sancions a Cuba

Els ministres d'Afers Estrangers de la Unió Europea han arribat a un acord per eliminar les sancions diplomàtiques a Cuba. Ho ha anunciat la comissionada de Relacions Exteriors, Benita Ferrero-Waldner, en sortir d'un sopar dels 27 en la cimera que ha arrencat aquest dijous a Brussel·les.

Cuba havia demanat aquest acord per començar el diàleg entre el país i la Unió Europea. Les mesures contra el règim cubà es van imposar el 2003 per l'onada de repressió de les autoritats cubanes, que van detenir a 75 dissidents, i que van ser suspeses el 2005.

El Consell de la UE realitzarà una avaluació que s'allargarà durant un any i farà pressió a Cuba perquè es millori l'acompliment dels drets humans.

L'eliminació de les sancions suposa una victòria diplomàtica per a l'Estat espanyol, ja que mantenia que la seva aplicació no va servir per alliberar cap dissident i, fins i tot, van ser "contraproduents", en paraules del ministre espanyol d'Afers Estrangers i de Cooperació, Miguel Ángel Moratinos. La Comissió Europea i diversos Estats membres com Alemanya, França, Itàlia, Dinamarca, Portugal, Grècia i Xipre havien defensat aquesta posició en les negociacions dels Vint-i-set prèvies a la trobada d'ahir.

La República Txeca, els Països Baixos, el Regne Unit i Suècia han mostrat reserves durant aquestes negociacions.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.