Política

Raúl Castro vaticina temps "encara més difícils" en el 50 aniversari de la Revolució

Cuba

El president cubà, Raúl Castro, va cridar els seus compatriotes a seguir resistint l’“enemic” nord-americà i va alertar de l’arribada de temps “encara més difícils”, durant les celebracions del cinquantenari de la Revolució, ahir a Santiago de Cuba, al sud-est de l’illa.

El líder històric de la Revolució, Fidel Castro, de 82 anys i el gran absent de la cerimònia, es va acontentar felicitant el “poble heroic” de Cuba, en un missatge publicat al diari oficial Granma. El Comandante no apareix en públic des de l’operació quirúrgica a què es va sotmetre el juliol del 2006, que el va forçar a deixar el poder a favor del seu germà Raúl.

Vestit amb uniforme militar, el general Raúl Castro, de 77 anys, va pronunciar dures paraules contra Washington, mentre el president electe dels EUA, Barack Obama, es prepara per jurar el càrrec el pròxim 20 de gener. L’“enemic –va dir Castro– no deixarà mai de ser agressiu, dominador i traïdor”. “Una rere l’altra, totes les administracions nord-americanes han intentat imposar un canvi de règim a Cuba, utilitzant una via o una altra amb més o menys agressivitat”, va proclamar Raúl davant 3.000 convidats aplegats al parc Céspedes. No obstant, el mes passat Castro es va mostrar partidari d’obrir un diàleg d’igual a igual amb Obama, favorable a una distensió amb l’Havana. “No, no ens fem il·lusions. Quan commemorem mig segle de victòries, una reflexió s’imposa sobre el futur, sobre els pròxims 50 anys, que seran també una lluita permanent”, va afegir Raúl, mentre vaticinava temps “encara més difícils”.

Els futurs responsables
El líder cubà també va al·ludir al relleu generacional en advertir la direcció històrica que ha de “preparar les noves generacions perquè assumeixin l’enorme responsabilitat de continuar endavant amb el procés revolucionari”.
Els presidents de Rússia i la Xina, Dmitri Medviédiev i Hu Jintao, van adreçar missatges de felicitació a Raúl Castro, mentre que els dirigents Evo Morales (Bolívia), Daniel Ortega (Nicaragua) i Hugo Chávez (Veneçuela) van retre homenatge a la Revolució Cubana.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.