Política

Montilla vincula l'Estatut al 9-M

1r any de govern

El president de la Generalitat, José Montilla, va aprofitar el balanç del seu primer any de govern per insinuar que el Tribunal Constitucional retallarà l'Estatut si hi ha un canvi de color polític a la Moncloa -una victòria del PP- després de les eleccions generals del 9 de març. "Les circumstàncies polítiques que han envoltat la tramitació de l'Estatut i els recursos davant el Tribunal Constitucional em permeten dir que per a l'interès general de Catalunya no és indiferent quina majoria política hi haurà a les Corts després de març", va subratllar.
Montilla va marcar la negociació del nou finançament com un objectiu prioritari del 2008, donant per esgotat l'actual model, i es va comprometre a "arribar fins on calgui" perquè es compleixi el que diu l'Estatut respecte a aquesta qüestió, en un missatge directe cap al ministre Pedro Solbes, que amb tota probabilitat repetirà en el càrrec.

El president català considera que el desplegament del nou marc d'autogovern "ha entrat en una velocitat de creuer" i que el seu executiu està treballant per "evitar vacil·lacions innecessàries". En aquest punt, va insistir que el desplegament dóna resposta a "neguits que s'expressen al Parlament o al carrer", en al·lusió a la petició de dimissió de la ministra Magdalena Álvarez pel caos en les infraestructures i a la manifestació de dissabte a Barcelona.

Precisament sobre infraestructures, va trobar inqüestionable l'esforç dels governs espanyol i català per capgirar anys de desatenció inversora i falta de planificació, i també va fer una referència a l'apagada de llum de l'estiu: va assegurar que la Generalitat extremarà l'exigència perquè es garanteixi el subministrament elèctric.

Montilla, que va fer un exhaustiu repàs de les polítiques del tripartit i va defensar que Catalunya necessita empreses d'origen català que es converteixin en multinacionals, va dedicar la part final del discurs a defensar la unitat del seu gabinet, que va qualificar de "màxims" i amb un estil propi centrat en la recerca de pactes nacionals.

En aquest sentit, va apuntar que comparteixen la unitat des de la diversitat, que són tres forces diferents amb un únic programa. Això sí: va admetre que de vegades no són forces complementàries, tot i que això no els impedeix treballar responsablement per Catalunya.

Estabilitat blindada
Dit això, Montilla va llançar un missatge entre línies a CiU alertant que l'estabilitat del seu executiu està blindada a qualsevol resultat a Madrid. El president sosté que perden el temps els qui pretenen especular amb la incidència d'altres lògiques polítiques, regides per altres calendaris i interessos.

Tampoc no es va estar de fer una referència a la refundació del catalanisme de Mas apuntant que cal deixar de banda "la Catalunya de ficció" i portar la política catalana al terreny de la realitat. "Ha de ser el país, deliberant col·lectivament, qui ha de decidir el seu futur", va afegir .

L'acte que es va fer a l'Auditori del Palau de la Generalitat, sota el títol Un any compromesos amb tu, va ser presentat pel periodista Lluís Foix, que va argumentar que Montilla encarna "la pluralitat catalana".


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.