Política

Corea del Nord i Corea del Sud negociaran un tractat de pau després de 54 anys

Els líders de les dues Corees han signat avui un ampli pacte de reconciliació en el qual s'han compromès a negociar un tractat de pau que reemplaci l'alto el foc que és vigent des de fa 54 anys i que va posar fi a la Guerra de Corea.

El primer ministre nord-coreà, Kim Jong Il i el president sud-coreà, Roh Moo Hyun, han signat el pacte, en què "han acordat cooperar molt estretament per posar fi a l'hostilitat militar i assegurar la pau i l'alleugeriment de tensions a la península de Corea".
A més, els mandataris també han acordat establir llaços econòmics, obrir un servei ferroviari a través de la frontera i crear una zona conjunta de pesca en una àrea disputada de la frontera marítima. També s'obrirà un pas entre Seül i la muntanya més alta de Corea del Nord, el Paektu, un lloc sagrat, origen del mite de la creació de Corea.
Els dos polítics han anunciat, a més, que mantindran reunions freqüents, tot i que no s'ha proposat cap data encara. Tot i això, les dues Corees han acceptat organitzar diverses reunions entre els seus ministres de Defensa i primers ministres en els pròxims mesos.

Després d'aquesta cimera, es permetrà a les famílies separades per la frontera fer visites més "constantment". Finalment, els líders han acordat viatjar amb tren en una delegació conjunta a les olimpíades que se celebraran l'any que ve a Pequín. Els dos països s'han compromès a establir un equip internacional per als esdeveniments esportius, tot i que no s'han posat d'acord en la manera com els atletes seran elegits.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
judicial

L’advocacia de l’Estat demana que s’apliqui l’amnistia a Marta Rovira i la resta d’investigats pel Tsunami

barcelona

ERC prepara una moció per dedicar un carrer a les llevadores del municipi

llagostera
política

El PSC de Girona proposa mesures urgents contra el sensellarisme

girona
política

El Govern veu vergonyós el cartell contra Maragall i se’n desvincula

barcelona
política

El 93% dels votants del 12-M repetiria el vot a les eleccions catalanes

barcelona
política

El Govern sol·licitarà l’amnistia també per als policies

barcelona
societat

La Caixa de Solidaritat va ajudar 135 persones el 2023, una desena més que l’any anterior

barcelona
política

25 de juliol: Ple del Parlament per aprovar el nou vot telemàtic

barcelona
judicial

Puigdemont, Alay i Boye es querellen contra el jutge Aguirre

barcelona