Política

Sí de Corea del Nord a desfer el potencial nuclear a finals d'any

Intensa negociació sobre pau i comerç dels presidents Kim i Roh

Com una benedicció es va rebre la confirmació ahir a Pequín del pacte negociat entre la comunitat internacional i Corea del Nord per fixar el calendari de desnuclearització. Era el pas necessari per dotar d’unes regles la feina de desmantellar, d’aquí a finals d’any, les instal·lacions nuclears que ha desenvolupat el règim estalinista de Kim Jong-il amb finalitats militars.

Els sis Estats negociadors (les dues Corees, la Xina, els EUA, el Japó i Rússia) van arribar a un acord el febrer del 2007 pel qual Corea del Nord renunciava a la bomba atòmica. Pyongyang va desactivar en una primera fase una part del complex nuclear de Yongbyon, l’usat per a l’armament atòmic, i a canvi es va proveir el seu govern de 100.000 tones de petroli i es van iniciar les relacions diplomàtiques amb els EUA.

Petroli i rehabilitació
Ara els Sis ratifiquen amb la nova declaració els procediments de la segona fase: el govern nord-coreà desmantellarà tota la xarxa atòmica de Yongbyon i donarà informació de tots els seus programes i instal·acions nuclears. Aquest procés es farà sota la supervisió d’inspectors internacionals. Corea del Nord, a més, “reafirma el compromís de no transferir tecnologia nuclear”, una exigència dels Estats Units després de denunciar que havia venut a Síria els secrets atòmics.

D’aquí a final d’any, Corea del Nord ha de rebre com a contraprestació fins a un milió de tones de cru “o el seu equivalent en ajuda humanitària”. La declaració de Pequín insisteix en l’obligació del Japó i els EUA de normalitzar les relacions amb el règim nord-coreà, promovent intercanvis i confiança mútua i iniciant el procés perquè Corea del Nord deixi de ser designat Estat promotor de terrorisme.
L’acord va arribar en el segon dia de la visita a Corea del Nord del president sud-coreà, Roh Moo-hyun. Va ser una jornada intensa amb dues reunions amb Kim per dialogar sobre un tractat de pau i les relacions comercials. Kim va demanar a Roh que ampliés fins divendres la seva estada. Aquest ho va rebutjar conscient del risc que se’l jutgi massa condescendent amb la dictadura a dos mesos de les presidencials.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
Itàlia

Militants d’extrema dreta agredeixen a Torí un periodista de ‘La Stampa’

Barcelona
Bangladesh

El Suprem bengalí anul·la les quotes de feina pública que han encès el país

Barcelona
Pròxim Orient

Els houthis responen al bombardeig d’Hodeida amb míssils contra Eilat

Barcelona
Pròxim Orient

Israel bombardeja el port iemenita d’Hodeida

Barcelona
Estats Units

L’equip de Biden ignora la pressió i assegura que continua en campanya

Barcelona
política

L’ANC potencia les estructures de país i “l’agenda per la independència”

barcelona
Xipre

El govern xipriota acusa Turquia de violar els drets humans a l’illa

Barcelona
Bangladesh

Més d’un centenar de morts en l’onada protestes estudiantils

Barcelona
Guerra a Gaza

Gairebé 39.000 palestins han mort des de l’inici de l’ofensiva a la Franja

Barcelona