Política

La justícia francesa condemna Jean-Marie Le Pen a tres mesos de presó i 10.000 € de multa

Segons el Tribunal Correccional de París les paraules de Le Pen són "una falsificació històrica deliberada"

El líder ultradretà francès Jean-Marie Le Pen ha estat condemnat a tres mesos de presó exempts de compliment i 10.000€ de multa per haver dit en una entrevista al 2005 que l'ocupació nazi de França "no va ser particularment inhumana".

El Tribunal Correccional de París considera que aquestes paraules,publicades per la revista d'extrema dreta Rivarol, constitueixen un delicte de complicitat amb l'apologia de crims de guerra i negació d'un crim contra la humanitat.

La cort l'hi ha imposat una pena lleugerament inferior a la requerida per la Fiscali, que havia demanar per a Le Pen 5 mesos de presó, exempts de compliment i 10.000€ de multa. Els advocats de Le Pen han donat a entendre que el seu client recorrerà la sentència.

"A França, l'ocupació alemanya no va ser particularment inhumana, tot i que hi van haver alguns altercats, inevitables en un país de 550.000 quilòmetres quadrats", va dir textualment a la revista francesa. Segons el tribunal aquesta declaració "intenta instal·lar dubtes" sobre els crims contra la humanitat que van cometre els nazis a França "com la deportació de jueus o la persecució de residents".

Le Pen va afirmar en la mateixa entrevista que la Gestapo va tenir un paper positiu, com quan, segons el seu relat, van detenir la matança del poble de Villeneuve d'Ascq, efectuada la nit de l'1 d'abril de 1944 per un oficial alemany. Segons el tribunal amb aquestes paraules el líder va cometre "una falsificació històrica deliberada" que dóna a la Gestapo "una imatge positiva", que "oculta" els crim que va cometre.

Durant l'audiència del passat 14 de desembre a la que Le Pen no es va presentar, el seu advocat, Wallerand de Saint-Just, va assenyalar que les paraules del seu client van ser pronunciades en una acalorada discussió i mai haurien d'haver estat publicades a la revista.

Aquesta versió va ser negada per la periodista que va firmar l'entrevitsa, Jérôme Bourbon, que ha estat condemnada a pagar 2.000€ pels mateixos fets. A la directora de Rivarol, Marie-Luce Wacquez, li han imposat una multa de 5.000€.

Aquesta no és la primera vegada que condemnen Le Pen per les seves declaracions.

El 2005 li van imposar de 10.000€ per unes paraules contra els immigrants i el 1998 a una pena similar per defensar la desigualtat entre races. L'any 1997 el van condemnar per dir que les cambres de gas van ser "un detall de la història", mentre que 8 anys abans havia estat sancionat per negar l'existència d'aquest instrument d'extermini nazi.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.