Política

Le Pen es jubila

Món

Després de moltes especulacions sobre la seva retirada de la vida política, l'ultradretà Jean-Marie Le Pen va anunciar ahir que deixarà la presidència del Front Nacional al congrés del 2010 i que no serà candidat a les presidencials franceses del 2012.

Le Pen ho va confirmar en una entrevista amb la revista Valeurs Actuelles, de marcat perfil reaccionari. "Caldrien circumstàncies especials perquè em tornés a presentar", va precisar el líder d'extrema dreta. "Ja fa vint anys que vaig superar l'edat legal per a la jubilació. Això no s'acaba, però canviaré de rol", va afegir de forma enigmàtica, potser per permetre que el seu fantasma segueixi sembrant el pànic entre la classe política.

En tot cas, és la primera vegada que Le Pen, que al juny va fer vuitanta anys, deixa clara la intenció d'abandonar la direcció del seu partit, afectat per una profunda crisi des del fracàs a les presidencials de l'any passat. Le Pen aspirava a accedir a la segona volta dels comicis, tal com havia fet el 2002. Finalment va quedar quart amb poc més del 10% dels vots, en part perquè Nicolas Sarkozy va absorbir l'electorat frontista.

Crisi financera
El mal resultat va venir acompanyat d'un descens en picat de les subvencions públiques, proporcionals als nombre de vots obtinguts. La situació financera del Front Nacional, que ja era molt greu abans de la cita electoral, se'n va ressentir substancialment. Le Pen es va veure obligat a vendre la històrica seu del partit a una universitat xinesa. Una sortida curiosa per a un líder que ha defensat la "preferència nacional" durant tota la seva trajectòria política, iniciada ja fa més de cinquanta anys.

Amb l'anunci de la retirada de Le Pen s'obre una guerra de successió pel lideratge intern, en què la seva filla Marine parteix com a favorita. Vicepresidenta del partit i eurodiputada des del 2004, la filla del patriarca de l'ultradreta ha protagonitzat un espectacular ascens des que va accedir a la cúpula frontista el 2003. Segons un sondeig d'Ifop aparegut ahir, Marine Le Pen seria la successora preferida del 76% dels simpatitzants del Front Nacional.

Le Pen sembla decidit a beneficiar la seva filla en aquesta lluita pel lideratge. "Marine no és popular només pel seu cognom. Té personalitat i carisma. És simpàtica i sap parlar als mitjans", afirmava ahir en l'entrevista a Valeurs Actuelles. Marine Le Pen, que en alguna ocasió ha dit que es considera idèntica al seu pare "però amb més cabells", es va negar ahir a precisar els seus plans de futur, tot i que en els últims mesos ha expressat repetidament que està interessada en la presidència del partit.

La suma de forces del clan Le Pen podria desplaçar de la cursa l'històric número dos del Front Nacional, Bruno Gollnisch, figura local de la política municipal a Lió, que semblava el successor natural de Le Pen abans de la irrupció de la seva mediàtica filla. De forma significativa, Le Pen va apuntar ahir que la diferència d'edat entre els dos aspirants converteix la seva filla en algú "més pròxim a les preocupacions de la gent". La filla de Le Pen té 39 anys, mentre que Gollnisch en té 58.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.