Política

Londres culpa els francesos de la detenció errònia de sis pakistanesos procedents de Barcelona

Els sis suïcides pakistanesos detinguts a Londres quan acabaven de baixar d'un avió procedent de Barcelona no eren suïcides sinó amics i parents de Chadhry Hussain, lloctinent del president pakistanès Pervez Musharraf. El ministeri britànic d'Afers Exteriors s'ha vist obligat a disculpar-se per aquestes detencions errònies i n'ha culpat els serveis secrets francesos, que els haurien proporcionat una informació incorrecta, segons publica avui el diari The Guardian.

Els sis homes van arribar a l'aeroport de Gatwick amb un vol de baix cost procedent de Barcelona. Segons les informacions dels serveis secrets francesos, transmeses també al CNI espanyol com la resta de dades que van portar a l'operació policial per evitar un atemptat al metro de Barcelona el 19 de gener, aquests pakistanesos podien ser els suïcides que suposadament havien fugit de la capital catalana. En arribar a l'aeroport, el dilluns 21 de gener, es van veure envoltats per vint policies armats i detectius d'Scotland Yard.

Van ser traslladats a una comissaria on van ser fotografiats, els van prendre les empremtes dactilars i van ser sotmesos a un interrogatori. Vuit hores després, els van comunicar que quedaven detinguts "sota sospita d'organitzar o planejar una activitat terrorista", segons ha explicat al diari britànic un dels arrestats, Haaris Elahi, que nebot de Chadhry Hussain i ciutadà nord-americà.

A la comissaria els van preguntar si donaven suport a les guerres de l'Iraq i de l'Afganistan. També els van demanar qui creien que havia assassinat l'exprimera ministra pakistanesa Benazir Bhutto, si estaven a favor de Musharraf i si sabien manipular explosius.

La detenció ha causat indignació en l'entorn del president pakisnatès i el director general de política del ministeri britànic d'Afers Exteriors, Mark Lyall Grant, va rebre a Londres Hussain, exprimer ministre del seu país i amic de tots els detinguts. El diplomàtic britànic va disculpar-se al·legant que els havien fet arribar informacions falses. Segons Hussain, el ministeri va atribuir inicialment l'error als serveis secrets espanyols, però després va apuntar cap als francesos.

Els serveis secrets francesos han estat en tot moment darrere de l'operació executada per la Guàrdia Civil a Barcelona el 19 de gener. De França va arribar uns dies abans a Barcelona el confident que va desencadenar l'operació i que va parlar a la policia de centenars de quilos d'explosius que no han aparegut i de la suposada imminència d'un atemptat al metro de Barcelona, que havia d'anar seguit d'altres atacs a Londres i en d'altres punts d'Europa.

El testimoni protegit va contactar amb els pakistanesos de Barcelona que després van ser detinguts. Es tracta d'un noi que era amb els arrestats en el moment de l'operació policial i, segons els detinguts, era ell el que duia una motxilla amb cables i despertadors. La versió que aquest confident ha donat a la policia indica que havia estat reclutat com a suïcida i enviat a Barcelona per complir la missió. També va parlar als investigadors d'un altre grup de suposats suïcides que hauria fugit a temps d'evitar la detenció, fet que va impulsar els serveis secrets a alertar els britànics perquè actuessin.

No s'ha aclarit què feien a Barcelona els sis pakistanesos propers a Musharraf arrestats per error i alliberats poques hores després a Londres mateix, ciutat on simplement feien escala per tornar cap al seu país després d'una estada a la capital catalana el motiu de la qual es desconeix.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
política

El 57% dels votants d’ERC veurien bé investir Illa

barcelona
Política

Mor Montserrat Candini, la primera alcaldessa de Calella

estats units

Biden preveu reprendre la campanya tot i la pressió creixent perquè plegui

barcelona

Els Bombers de l’1-0 no poden demanar l’amnistia per deixadesa judicial

GIRONA

El TIJ insta Israel a revocar els assentaments il·legals i a aturar la discriminació als palestins

barcelona
Política

Mor als 80 anys l’expresident del Vietnam Nguyên Phú Trong (2018-2021)

Rússia

El periodista dels EUA Evan Gershkovich, condemnat per espionatge

Barcelona
POLÍTICA

Mor Frederic Prieto, primer alcalde de Cornellà de Llobregat en democràcia

Cornellà de Llobregat
tribunal

Una jutge si que amnistia Homs per malversació, desmarcant-se del Suprem

barcelona