Política

Fukuda, nou ‘premier’

El Partit Liberal Demòcrata (PLD), força política dominant durant els seixanta anys de democràcia al Japó, va elegir ahir Yasuo Fukuda nou president del partit per redreçar el govern i evitar una probable pèrdua del poder a les legislatives del 2009. Fukuda, veterà de 71 anys i conegut per la seva moderació, té a favor la majoria del Parlament en la votació que demà l’ha de nomenar successor de Shinzo d’Abe al capdavant del govern.

Fukuda va ser elegit per 330 dels 528 delegats del congrés del PLD, enfront els 197 que van votar el seu rival i secretari general, Taro Aso. Fukuda serà elegit primer ministre gràcies a la majoria parlamentària que té la coalició de govern. El PLD es va veure forçat a elegir amb urgència un nou líder després que Abe dimitís el 12 de setembre.

Problemes econòmics
La davallada electoral als darrers comicis al Senat –on el PLD va perdre la majoria per primer cop–, causada pels problemes econòmics al Japó i els casos de corrupció a l’executiu, haurien forçat la renúncia d’Abe. Ingressat en un hospital per estrès, Abe va enviar ahir una carta al congrés del PLD disculpant-se “pel buit polític” provocat.
En la cursa electoral de l’última setmana, ja va quedar clar que Fukuda obtindria prou majoria per ser l’elegit. Les bases i les grans faccions del PLD havien advertit un distanciament entre la ciutadania i les reformes neoliberals que havia aplicat Abe seguint el seu predecessor, Junichiro Koizumi. Aso era vist com la continuació d’aquesta política i Fukuda com el reflex dels valors tradicionals del PLD, que saben combinar els interessos de les noves generacions urbanes i la societat rural.

Tobias Harris, expert en política japonesa i autor del blog Observing Japan, va comentar a l’AVUI que el problema del PLD és que Koizumi, pel seu carisma, segueix sent el referent del partit: “Sense la màgia de Koizumi, el PLD se sent insegur, el Partit Demòcrata del Japó [el PDJ, la principal força de l’oposició] està més organitzat i preparat i el canvi polític podria ser a la cantonada”. Fukuda va prometre que aplicarà una gestió “que recuperi la confiança i pugui aplicar la seva política amb fermesa”. Anteriorment havia admès que s’haurà de posar el fre en el procés de reformes per trobar un consens amb la població i, sobretot, perquè té en contra una majoria de l’oposició al Senat.

Fukuda va mostrar-se convençut que podrà renovar una llei especial que permet al Japó subministrar combustible als vaixells militars dels EUA i que ha estat bloquejada al Senat pel PDJ.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
tribunals

Primera aplicació de l’amnistia fora de Catalunya

barcelona
estat espanyol

La presidenta del CGPJ proposa Berberoff com a vicepresident del Suprem

barcelona
iran

Les execucions a l’Iran han crescut un 75% dos anys després de la mort d’Amini

barcelona
guerra a europa

Rússia assegura haver alliberat altres dues localitats a la regió de Kursk

barcelona
economia

Romero: “Treballarem tossudament per aconseguir el finançament singular”

barcelona
guerra a gaza

Una vintena de morts a la Franja mentre Israel desplega una brigada

barcelona
guerra a europa

Ucraïna abat 53 dels 56 drons Shahed llançats per Rússia contra el seu territori

barcelona
POLÍTICA

Sabadell reestructura el govern municipal

Sabadell
guerra a gaza

La intenció genocida a Gaza va ser clara des de l’inici, segons experts de l’ONU

barcelona