Política

L’Europarlament tindrà web oficial en català a l’octubre

Unió Europea

La tossuderia del jove informàtic lleidatà que va copiar i traduir al català la web del Parlament Europeu sense permís donarà aviat els seus fruits. L’Eurocambra està enllestint la seva pàgina oficial en llengua catalana i l’estrenarà aquest octubre, segons ha pogut saber l’AVUI, després que l’eurodiputat del PP Aleix Vidal-Quadras, que a Estrasburg és el vicepresident responsable de comunicació, hagi cedit a la pressió i ho hagi autoritzat.

No serà una còpia idèntica de la web principal de l’Eurocambra traduïda al català, com el clandestí europarl.cat que va llançar Miquel Català, veí de 27 anys de la Granja d’Escarp (Segrià), que va provocar la irritació dels responsables del Parlament Europeu. Estrasburg va advertir a l’informàtic que el que fa és il·legal i el va convidar a tancar el portal o a deixar ben clar que no és la web oficial de la institució.

“Una pàgina fresca”
Català va negar-se a desendollar la web –encara oberta– mentre l’Eurocambra estudia si el denuncia, i va rebre el suport dels eurodiputats catalans. “No ens limitarem a fer una traducció literal al català de la web que ja està en les 23 llengües oficials; no volem una pàgina que sigui massa institucional, sinó una de fresca i participativa, ciutadana”, va anunciar la cap de l’oficina de l’Eurocambra a Barcelona, Maite Calvo, que fa temps que treballa per al portal en català. “Tindrem fòrums de debat, blogs, concursos i vídeos dels eurodiputats, perquè des d’un pagès fins a un estudiant Erasmus puguin explicar què suposa per a ells la UE”, va afegir. L’adreça, per confirmar, no serà www.europarl.cat, domini propietat de Català, sinó www.europarl.europa.eu/barcelona/.

Fonts oficials neguen que la iniciativa del lleidatà els hagi obligat a accelerar el projecte del portal en llengua catalana i lamenten que, per contra, l’ha retardat. “Ha portat més problemes legals que solucions i hem hagut de desfer malentesos”, assegura “molt contenta” l’eurodiputada del PSC Maria Badia. Raül Romeva (ICV) està “convençudíssim” que Català “ha posat les piles” a Estrasburg i “ha desmuntat l’argument fals que fer una web en català era tècnicament impossible i car”, mentre que Ignasi Guardans (CiU) agraeix la “bona feina” de Català i diu que el mèrit és compartit “amb l’oficina de l’Eurocambra a Barcelona”.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
política

L’Eurocambra exclou de moment Comín ignorant, com la JEC, la jurisprudència

barcelona
estats units

Kamala Harris superaria Biden en un hipotètic duel electoral contra Trump

barcelona
estats units

L’exalcalde de Nova York Rudy Giuliani queda inhabilitat com a advocat

barcelona
ESTAT FRANCÈS

L’esquerra i Macron retiren més de 200 candidats per frenar Le Pen

BARCELONA

Els policies investigats per càrregues de l’1-O ja demanen l’amnistia

GIRONA
bce

Lagarde: “Estem molt avançats en el camí de la desinflació”

barcelona
països baixos

Es constitueix el primer govern neerlandès liderat per l’extrema dreta

barcelona
judicial

L’advocacia de l’Estat demana que s’apliqui l’amnistia a Marta Rovira i la resta d’investigats pel Tsunami

barcelona

ERC prepara una moció per dedicar un carrer a les llevadores del municipi

llagostera