Política

L'elecció de la seu de la Unió pel Mediterrani s'encalla

La disputa entre àrabs i israelians sobre el paper de la Lliga Àrab dins de la Unió pel Mediterrani, així com la durada del mandat de la copresidència d'aquesta entitat, bloquegen per ara l'elecció de la seu del secretariat euromediterrani, a la qual aspira Barcelona.

La decisió sobre la seu hauria de prendre's en la conferència que celebren entre aquest dilluns i aquest dimarts a Marsella els ministres d'Afers Estrangers dels 43 països de la Unió pel Mediterrani, encara que no es descarta que els esculls puguin quedar pendents de resoldre per a més endavant, fins i tot per a una pròxima reunió del Consell Europeu, segons fonts diplomàtiques.

L'elecció de la seu del secretariat de la Unió pel Mediterrani, a la qual oficialment opten Barcelona i la Valletta, capital de Malta, no compta de moment amb el consens necessari dels països que participen en la conferència ministerial i, de fet, el seu desbloqueig depèn de si es resolen la resta d'esculls.

Fonts diplomàtiques europees han explicat que un dels principals obstacles en les converses de Marsella és el paper que pot tenir la Lliga Àrab en la Unió pel Mediterrani.

Israel accepta que la Lliga Àrab participi com a observador en les reunions ministerials de la Unió pel Mediterrani, però rebutja que també prengui part en les trobades preparatòries amb alts funcionaris i experts.

Abans de la conferència de Marsella no s'han pogut celebrar gaires reunions preparatòries per aplanar el camí cap al consens i, de fet, la setmana passada es va haver de suspendre la Conferència Euromediterrània sobre l'Aigua, que s'havia de celebrar a Jordània, a causa de les diferències sobre la participació de la Lliga Àrab a la reunió.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.