Política

El Líban impulsa a Barcelona la Unió pel Mediterrani

El president Sleiman visita la seu de l’organització, que funcionarà el 2010

El president libanès, Michel Sleiman, va visitar ahir el Palau de Pedralbes de Barcelona, on s’instal·larà el secretariat de la Unió pel Mediterrani (UpM), que podria posar-se en funcionament durant la presidència espanyola de la UE, entre l’1 de gener i el 30 de juny de l’any vinent.

Sleiman va recórrer l’interior del palau, que s’està condicionant per acollir les oficines del secretariat, acompanyat del president de la Generalitat, José Montilla.

Sleiman havia insistit que volia conèixer “de primera mà” la futura seu de la UpM, segons va assegurar la secretària per a la UE, Anna Terrón, que va dir que si a finals de novembre s’aproven a Istanbul els estatuts de la UpM, la seu barcelonina podria començar a funcionar durant el primer semestre del 2010.

“Ens ha expressat la voluntat d’impulsar, de manera forta i immediata, la secretaria i l’estructura institucional que han de liderar la UpM, i ens ha manifestat el seu interès per alguns projectes concrets que es preveu que es tractin des d’aquí, especialment aquells relacionats amb el medi ambient”, va assenyalar Terrón.

La delegada de la Generalitat davant la UE va destacar la importància de la visita de Sleiman, que “representa la constatació que les expectatives per la posada en marxa de la UpM són altes, expressades al més alt nivell, i ens confirmen que estem arribant a la fase final de la posada en marxa per començar d’aquí a molt poc”.

Terrón va dir que confia que a finals d’any estaran aprovats els estatuts de la UpM i, a més, se n’haurà designat el secretari general. L’organització va ser impulsada per la UE sota presidència francesa com a culminació del Procés de Barcelona, iniciat el 1995.

El procés de creació de la UpM, copresidida ara per França i Egipte, es va aturar l’hivern passat a causa de l’ofensiva israeliana a la franja de Gaza, que va causar 1.300 morts. Segons Terrón, la UpM ha de fer front a molts esculls, ja que la política euromediterrània “està plena d’obstacles des del dia del seu naixement i, per tant, és un procés que acompanya altres processos de diàleg, de consecució de la pau”.

La Unió Europea espera que la UpM contribueixi a trobar una solució al conflicte entre palestins i israelians.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
Gemma Grabalosa
Portaveu de Junts, a l’oposició de Sant Feliu de Pallerols

“Seguim a l’oposició pel deute que tenim amb el poble”

Sant Feliu de Pallerols
guerra a gaza

L’ONU condemna el “devastador” atac d’Israel contra l’escola Al Tabaín a Gaza

barcelona
política

Salellas demana al nou govern que posi el focus en el nou Trueta i en l’habitatge

girona
veneçuela

El TPI investiga possibles crims a Veneçuela després de les presidencials

barcelona
guerra a gaza

Netanyahu retreu al ministre de Defensa que no creu en la victòria sobre Hamàs

barcelona
ÀSIA

Seül i els EUA faran maniobres militars conjuntes del 19 al 29 d’agost

BARCELONA
OCEANIA

Mor un pilot en xocar el seu helicòpter contra la teulada d’un hotel a Austràlia

BARCELONA
guerra a gaza

Els EUA envien un submarí a l’Orient Mitjà entre crides al diàleg per a un alto el foc

barcelona
GUERRA A EUROPA

Putin promet una resposta ferma a la incursió ucraïnesa, que s'estén

BARCELONA