Política

Esbatussada entre CDC i UDC per l'interès d'Unió d'entrar al govern espanyol

Convergència Democràtica de Catalunya i Unió Democràtica de Catalunya estan immerses en una de les seves fases d'hostilitat pública. El secretari general adjunt de CDC, Felip Puig, ha qualificat avui de "desfasada" la idea d'UDC d'entrar en el govern espanyol, com defensa la ponència política que els democristians debatran en el seu congrés, a mitjan octubre. I el secretari general d'UDC, Josep Maria Pelegrí, ha reaccionat de seguida, preguntant a Puig si "renuncia" a defensar els interessos de Catalunya "en una instància en la qual es pot fer".

El combat ha començat abans de les nou del matí. En unes declaracions al programa El matí de Catalunya Ràdio, Puig ha assegurat que “el plantejament que fan [José Luis Rodríguez] Zapatero i el govern socialista no afavoreix que CiU pugui comprometre’s amb un govern central que no està disposat a reconèixer que hi ha un nou Estatut i un nou finançament”.

Tot i això, ha parlat d’aquesta proposta d'UDC com d'un esborrany inclòs a la ponència política del congrés que prepara el partit democristià, i ha afegit que després UDC i CDC hauran de posar sobre la taula les resolucions aprovades als congressos respectius per consensuar la línia política de la federació.

Resposta immediata
A mig matí, Pelegrí ha respost a Puig durant la roda de premsa ja prevista per presentar la ponència. Ha reptat CDC i la resta de partits catalanistes a dir si estan disposats a "renunciar" a defensar els interessos de Catalunya des del govern de l'Estat.

El secretari general democristià ha afirmat que Puig "no ha llegit la ponència" i per això desconeix que el plantejament que s'hi recull és "molt més transcendent" del que ell vol fer veure.

Per Pelegrí, un partit catalanista ha d'estar disposat a "defensar els interessos de Catalunya i d'un determinat model social i econòmic des de qualsevol àmbit en el qual es prenguin decisions que puguin afectar Catalunya". I ha llançat un repte: "A veure qui renuncia a defensar els interessos del nostre país i de la nostra gent des d'una instància a la qual pot tenir accés i en la qual pot fer-ho".

El número dos del partit que lidera Josep Antoni Duran i Lleida ha assegurat que no té complexos a l'hora de plantejar obertament la necessitat d'implicar-se en la governabilitat de l'Estat si es donen les condicions adequades. Segons Pelegrí, "si CiU formés part ja del govern de l'Estat, si s'haguessin donat les condicions necessàries i imprescindibles per a això, no estaríem vivint la situació que vivim avui", amb "incompliments de l'Estatut, balanç zero del desenvolupament de l'Estatut i una aplicació nefasta de la llei de dependència", ha protestat.

Pelegrí ha matisat que després de les eleccions del març, en què CiU va presentar una candidatura encapçalada per Duran, no es van donar les condicions per pactar amb el PSOE, però tot i així no descarta que puguin donar-se en el que queda de legislatura.

La ponència política congressual d'Unió també insisteix a marcar perfil propi dins de la federació de CiU, i es desmarca del projecte de Casa Gran del Catalanisme d'Artur Mas per a CDC.

 



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.