Política

Montilla defensa que "mai s'ha governat Catalunya amb tant sentit de país" com en l'actualitat

Política

El president de la Generalitat, José Montilla, ha defensat "el sentit de país" del govern i s'ha reservat el paper protagonista per a "propiciar una resposta serena i constructiva" en cas que el Tribunal Constitucional emeti una "sentència lesiva per al nostre autogovern".

Montilla ha assenyalat que en cas d'una sentència contrària a l'Estatut per part del TC, convocarà "les forces parlamentàries catalanes per a que la resposta sigui el més solida possible", tot i advertir que el govern "no caurà en la trampa de proposar per a Catalunya horitzons improbables". Al mateix temps, ha conclòs que "mai s'ha governat Catalunya amb tant sentit de país" com en l'actualitat, "com ho demostra el consens parlamentari en algunes lleis". Així mateix, ha defensat que l'Estat del 2006 "constitueix la millor garantia de la societat del benestar a la que aspira el poble de Catalunya".

En el marc de la conferència 'Enfortir Catalunya', oferta aquest dilluns a la tarda al Palau de la Generalitat davant d'un auditori d'unes 400 persones, Montilla ha repassat l'acció del segon govern tripartit coincidint amb el segon aniversari de la seva constitució i el pas de l'equador de la legislatura. Després d'afirmar que el "pla de govern" ha tingut aquests dos anys "un grau d'acompliment del 55%", el president ha desgranat algunes de les fites, incidint en les polítiques socials i fent especial menció a les seves aplicacions en "l'actual situació de crisi econòmica".

Així mateix, ha anunciat que properament "el vicepresident i els consellers presentaran informes exhaustius sobre el compliment del pla de govern" i ha recordat que "el govern d'entesa va néixer per aprofitar la nova eina del nostre autogovern, l'Estatut del 2006".

"Temps de descompte" pel finançament
Montilla s'ha referit a la negociació del nou model de finançament alertant que "Catalunya no es pot permetre quedar endarrerida en un moment delicat com aquest", alhora que "Espanya no es permetre que Catalunya no se'n surti, ja que no seria intel·ligent, ni pràctic ni convenient". "En finançament –ha afegit Montilla–, estem en temps de descompte i no dubtarem a defensar els interessos dels catalans".

Al temps que ha advertit que "no hi ha cap estratègia guanyadora a Espanya a costa de Catalunya, contra Catalunya o sense Catalunya", Montilla ha alertat que el govern no farà "demagògies ni crearà falses expectatives" i ha fet una crida a la "prudència", tot remarcant que en l'actual situació de crisi, "caldrà modular prioritats i ritmes sense desistir del fons". "Cal saber combinar prudència amb audàcia", ha assegurat.

Montilla també s'ha referit a la projecció exterior de la cultura catalana, i s'ha referit a la Fira de Frankfurt tot assegurant que "la immensa majoria de coses que es van fer es farien exactament igual, tot i que ens podríem haver estalviat polèmiques domèstiques", auspiciades des de fora de Catalunya.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.

Màxima pressió perquè Biden plegui

Los Angeles
Jordi Colomí Massanas
Alcalde de Torroella de Montgrí i l’Estartit (UPM)

“Replanificar cada mandat seria anar fent cops de timó”

Torroella de Montgrí
estat francès

La macronista Braun-Pivet és reelegida presidenta de l’Assemblea Nacional

barcelona
Política

Mor Salustià Monteagudo, exalcalde de Cabrera d’Anoia

Estat espanyol

Begoña Gómez impugna que el jutge investigui la seva relació amb la Complutense

Barcelona
política

Reclamen a Andorra noves comissions rogatòries per Rajoy i excol·laboradors seus

barcelona
Europa

Starmer vol “reiniciar” les relacions entre el Regne Unit i la UE

Barcelona
Zona Euro

El BCE manté el tipus d’interès bàsic en el 4,25%

Barcelona
Unió Europea

Ursula Von der Leyen és reelegida presidenta de la Comissió Europea

Barcelona