Política

Estat Francès

La França Insubmisa crida a la mobilització contra “el cop” de Macron

El partit de Jean-Luc Mélenchon alerta que el rebuig del president a nomenar primera ministra la candidata del Nou Front Popular “posa en greu perill la democràcia”

La França Insubmisa (LFI), la formació de Jean-Luc Mélenchon, ha anunciat aquest dimarts la convocatòria d’“una gran manifestació” contra “el cop de força” del president francès, Emmanuel Macron.

El partit ha advertit en un comunicat que el rebuig de Macron a nomenar un govern de la coalició d’esquerres Nou Front Popular (NFP), la força amb més escons a l’Assemblea Nacional després de les eleccions legislatives del juny i juliol, “posa en greu perill la democràcia”. És per això que l’LFI, integrant de l’NFP, demana “una resposta ferma de la societat francesa” davant “la gravetat excepcional de la situació”.

En aquest sentit, la formació se suma a la crida del Sindicat d’Estudiants i el Sindicat de Secundària “per una gran manifestació contra el cop de força d’Emmanuel Macron” el proper 7 de setembre. L’LFI confia que altres forces polítiques, sindicats i de la societat civil “compromeses amb la defensa de la democràcia se sumin a aquesta convocatòria”.

L’anunci de l’LFI arriba després que un altre membre de l’NFP, el partit ecologista EELV, hagi avançat que hi haurà “mobilitzacions” de protesta contra Macron, a qui ha acusat d’emprendre una “deriva liberal” per rebutjar donar el govern al bloc polític amb més representació parlamentària.

El president francès va concloure ahir la ronda de consultes amb els partits per designar un nou govern descartant el nomenament de la candidata de la coalició progressista, la socialista Lucie Castets. L’Elisi va argumentar que aquest bloc no tindria prou suports parlamentaris i seria tombat per una moció de censura de les altres forces. El Nou Front Popular és la força amb més escons a l’Assemblea Nacional, 193, per davant de la plataforma macronista Junts (166) i l’ultradretà Reagrupament Nacional (142), però està lluny de la majoria absoluta a la cambra (289 escons).

És per això que Macron ha decidit obrir una nova ronda de consultes amb “responsables de partits i personalitats que es distingeixen per l’experiència al servei de l’Estat. Aquestes converses es preveuen breus, perquè diversos partits d’esquerres ja han avisat que no hi acudiran.

El primer secretari del Partit Socialista, Olivier Faure, ha dit en una entrevista al canal France 2 que rebutja ser “còmplice d’una paròdia de la democràcia”. Segons ell, “el que passa en realitat” és que Macron “no vol que s’apliqui el programa del Nou Front Popular, que deroguem la reforma de les pensions” de l’any passat. I, segons Faure, això suposa “un problema democràtic”.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia