Política

El president electe dels Estats Units visita la seva futura llar i aferma el camí de la transició

Món

La trobada entre el president i el seu successor acostuma a ser una formalitat històrica, però aquesta vegada s’esperava més que una fotografia i una encaixada de mans, atesos els problemes que travessen els Estats Units.

La reunió entre el president electe, Barack Obama, i el president sortint, George W. Bush, va durar dues hores i va estar marcada per la crisi financera i les guerres de l’Iraq i l’Afganistan. Era la primera visita dels Obama a la Casa Blanca des que l’encara senador d’Illinois va guanyar les eleccions. A la porta, els esperaven Bush i la seva esposa, Laura.

Aquesta era també la primera oportunitat que Barack i Michelle Obama van tenir de conèixer la que serà la seva futura llar. Mentre Bush i Obama parlaven del procés de transició i dels reptes de la nova presidència, Laura Bush feia una visita guiada a l’esposa d’Obama per les dependències privades de la Casa Blanca, com els dormitoris que utilitzen els fills dels presidents, i van parlar de com es viu en una de les cases més famoses del món.

La trobada entre Bush i Obama va ser privada, van estar sols al Despatx Oval, per la qual cosa no se’n van revelar gaires detalls. Tampoc s’esperava que fessin una declaració conjunta. “És molt privat”, va dir la portaveu de Bush, Dana Perino, que va afegir que aquesta “no serà l’única vegada” que el president i el seu successor parlaran.

Hi havia curiositat per conèixer el to de la trobada després que durant la campanya Obama fes de la presidència de Bush una de les seves principals línies d’atac qualificant de “fallides” les polítiques de l’actual president i prometent una era de canvi.
De fet, derogar algunes de les polítiques de Bush serà una de les primeres accions del futur president. No obstant això, Obama va dir que arribava a aquesta reunió amb “esperit de bipartidisme”. Les diferències es van deixar de banda passades les eleccions i Bush va qualificar la victòria d’Obama de “triomf de la història americana” i el va convidar a la Casa Blanca. De fet, almenys de cara a la galeria, la trobada va ser cordial amb intercanvi de somriures i encaixada de mans. La reunió era el moment simbòlic per afermar el camí per al traspàs de poders.

A la pràctica, els dos tenen agendes diferents. Bush prepara la reunió anticrisi del G-20 a Washington de dissabte que ve, a la qual el president electe va comunicar que no assistiria “per no intervenir”. I l’equip d’Obama no ha esperat fins al 20 de gener (data de la presa de possessió) per posar-se a treballar i ja prepara el terreny per a l’entrada a la Casa Blanca.

Revocar ordres

Tal com recollia l’AVUI en l’edició d’ahir, els demòcrates estan revisant ordres executives de Bush, com la que limita la investigació amb cèl·lules mare o la que amplia les perforacions petrolieres, perquè Obama les derogui per decret. El cap de l’equip de transició, John Podesta, ho havia confirmat a la cadena Fox: “Hi ha moltes coses que el president pot fer utilitzant la seva autoritat executiva sense esperar al Congrés i crec que veurem el president fer-ho”. L’equip d’Obama també assegura que la crisi no li impedirà complir promeses electorals estrella com ara reformar la sanitat i l’educació, canviar la política energètica i retallar els impostos.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.