Política

Primera reunió entre Obama i Bush a la Casa Blanca

EUA

Obama i George W. Bush es reuniran aquesta tarda en privat al Despatx Oval. "El president Bush vol exposar al president electe el seu punt de vista sobre certes qüestions importants", va indicar aquest diumenge el secretari general de la Casa Blanca, Joshua Bolten. Així, parlaran sobre la guerra a l'Iraq, però, sobretot, sobre la crisi econòmica. I és que la trobada tindrà lloc pocs dies abans de la cimera sobre la crisi financera que dissabte reunirà a Washington dirigents de vint països industrialitzats i d'economies emergents i en què, amb tot, Obama no participarà personalment.

L'equip de transició del president electe dels EUA estudia la possibilitat que Barack Obama revoqui per decret algunes decisions polèmiques del president sortint, George W. Bush, com ara l'ordre que limita la investigació amb cèl·lules mare i la que autoritza la perforació i prospecció petroliera al mar, segons va avançar ahir John D. Podesta, màxim responsable del traspàs de poder.

En declaracions a la cadena Fox, Podesta va explicar que el president té la capacitat d'emetre ordres executives sense necessitat d'esperar el vistiplau del Congrés per prendre decisions. El cap de l'equip de transició va indicar que Obama no descarta fer servir aquests poders extraordinaris per revocar polítiques decretades per Bush, i va insistir que molts ciutadans així ho esperen.

Acabar amb la crisi
Obama està determinat a combatre la crisi. Així ho va reiterar ahir el successor de Bolten a la Casa Blanca, Rahm Emanuel, en declaracions al canal ABC. "La prioritat número u és l'economia", va constatar. "Estem en un moment delicat. Hi ha una crisi econòmica que afecta milions de ciutadans que necessiten immediatament ajuda per salvar la seva economia", va apuntar. "No hi pot haver una economia forta sense una classe mitjana forta", va afegir, tot lamentant que en els últims vuit anys els ingressos per llar hagin disminuït per la inflació.

Rebaixa d'impostos
Obama encaminarà els esforços a reduir els impostos i oferir llocs de treball en la reconstrucció de carreteres, escoles i altres infraestructures. Malgrat la crisi, la política energètica per reduir la dependència del petroli i la reforma del sistema sanitari i educatiu seran prioritats de la nova administració.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
ESTAT FRANCÈS

L’esquerra i Macron retiren més de 200 candidats per frenar Le Pen

BARCELONA

Els policies investigats per càrregues de l’1-O ja demanen l’amnistia

GIRONA
bce

Lagarde: “Estem molt avançats en el camí de la desinflació”

barcelona
països baixos

Es constitueix el primer govern neerlandès liderat per l’extrema dreta

barcelona
judicial

L’advocacia de l’Estat demana que s’apliqui l’amnistia a Marta Rovira i la resta d’investigats pel Tsunami

barcelona

ERC prepara una moció per dedicar un carrer a les llevadores del municipi

llagostera
política

El PSC de Girona proposa mesures urgents contra el sensellarisme

girona
política

El Govern veu vergonyós el cartell contra Maragall i se’n desvincula

barcelona
política

El 93% dels votants del 12-M repetiria el vot a les eleccions catalanes

barcelona