Política

Ciberpresident Barack

Estats Units

Així que arribi a la Casa Blanca, Barack Obama podria portar amb ell la seva passió per internet i engegar un nou tipus de govern basat en el diàleg entre la seva administració i els internautes. Tant per al reclutament de voluntaris com per a la difusió de missatges i de vídeos, internet ha estat un element estratègic de la campanya d'Obama. Ell mateix ha mostrat un gran entusiasme per les noves tecnologies. Ara està per veure de quina manera integrarà internet a l'exercici del poder.

L'equip "d'Obama utilitzarà l'àmplia base de dades que ha desenvolupat [durant la campanya] per guanyar suports?", es pregunta Julie Germany, directora de l'Institut sobre la democràcia i internet de la Universitat George Washington. El president "podria, per exemple, enviar correus electrònics o fer una crida a gent d'alguns barris perquè pressionin els parlamentaris sobre les qüestions que tracti l'administració Obama".

Participació i poder

Micah Sifry, cofundador de Techpresident.com, un blog sobre política i internet, estima que Obama intentarà fer participar els internautes per al seu propi interès. "La gent estarà molt més motivada per donar suport al que hi ha a l'agenda [del president] si pensen que és també la seva pròpia agenda", afirma Sifry. Obama "aprendrà [...] que com més faci participar els seus seguidors més poder tindrà", afegeix.

Abans de la seva investidura, prevista per al 20 de gener que ve, el president electe va llançar dijous la web www.change.gov, que convida els internautes a "compartir" la seva "visió" del futur del país. El portal no s'oblida de demanar als visitants informació indispensable per a la base de dades.

Segons Craig Newmark, fundador de la web d'anuncis Craigslist.com i conseller d'Obama sobre noves tecnologies, internet pot comportar el naixement d'un govern més obert i reactiu com el de "Nova York i San Francisco, on hi ha els programes anomenats 311", una mena de servei al client telefònic ofert pels governs locals, explica Newmark.

De fet, segons l'exdirector dels serveis d'internet de la Casa Blanca David Almacy, internet és "una eina potent" per al president nord-americà, especialment "per comunicar l'agenda del president". "Internet és un portaveu obert els set dies de la setmana les 24 hores del dia", explica. "Mentre nosaltres dormim a la nit, tot està sempre disponible per a aquells que busquen legislació sobre energia o informacions sobre la guerra contra el terrorisme o la guerra a l'Iraq".

Almacy, que ha dinamitzat la web Whitehouse.gov durant els seus dos anys a la Casa Blanca, remarca que l'administració d'Obama tindrà un marge de maniobra limitat pel que fa a la utilització d'internet. Per exemple, "no es podran posar galetes als ordinadors de la gent", diu en referència a aquests espies electrònics que recullen informació sobre els internautes. "Hem de treballar sabent que hi ha certs límits", afegeix. També hi ha algunes barreres d'ordre psicològic, explica Almacy: "Hi ha persones que estan menys disposades a fer confiança a un govern del que ho han estat" fins ara a donar suport a un candidat a les eleccions presidencials.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
estats units

Kamala Harris superaria Biden en un hipotètic duel electoral contra Trump

barcelona
estats units

L’exalcalde de Nova York Rudy Giuliani queda inhabilitat com a advocat

barcelona
ESTAT FRANCÈS

L’esquerra i Macron retiren més de 200 candidats per frenar Le Pen

BARCELONA

Els policies investigats per càrregues de l’1-O ja demanen l’amnistia

GIRONA
bce

Lagarde: “Estem molt avançats en el camí de la desinflació”

barcelona
països baixos

Es constitueix el primer govern neerlandès liderat per l’extrema dreta

barcelona
judicial

L’advocacia de l’Estat demana que s’apliqui l’amnistia a Marta Rovira i la resta d’investigats pel Tsunami

barcelona

ERC prepara una moció per dedicar un carrer a les llevadores del municipi

llagostera
política

El PSC de Girona proposa mesures urgents contra el sensellarisme

girona