Política

Veneçuela

L’opositor González Urrutia rep asil polític a l’Estat espanyol

El principal rival de Nicolás Maduro a les recents eleccions presidencials arriba a Madrid en un avió militar espanyol

L’excandidat ha estat més d’un mes amagat a l’ambaixada neerlandesa a Caracas

L’excandidat de la principal coalició opositora a les eleccions presidencials del passat juliol, Edmundo González Urrutia, ha abandonat Veneçuela i ha demanat asil polític a l’Estat espanyol.

González Urrutia ha arribat a les quatre de la tarda d’aquest diumenge a l’aeròdrom madrileny de Torrejón de Ardoz acompanyat de la seva dona i del secretari d’Estat Afers Exteriors i Globals, Diego Martínez Belío. L’opositor ha estat rebut per la secretària d’Estat per a Iberoamèrica, Susana Sumelzo. I a l’entrada de la base aèria l’han esperat una vintena de veneçolans residents a l’Estat, que l’han acollit amb visques a Veneçuela i crits d’“Edmundo president”.

El Ministeri d’Afers Exteriors espanyol ha explicat que a partir d’ara començaran “els tràmits per a la petició d’asil, la resolució de la qual serà favorable en ares del compromís d’Espanya amb els drets polítics i la integritat física de tots els veneçolans i veneçolanes, en especial dels líders polítics”. Exteriors ha confirmat aquest matí que González Urrutia s’ha enlairat de Caracas en un avió militar espanyol. Segons l’agència Efe, l’aeronau, un F900 Dassault Falcon, ha fet una escala a l’aeroport de Lajes, a l’illa Terceira de l’arxipèlag portuguès de les Açores.

En un comunicat, el govern espanyol assegura que ha “disposat tots els mètodes diplomàtics i materials necessaris per al trasllat, realitzat a petició seva”. El titular espanyol d’Exteriors, José Manuel Albares, ha comentat durant una escala a Oman del seu viatge oficial a la Xina amb el president del govern, Pedro Sánchez, que González Urrutia ha demanat acollir-se al dret d’asil. “Per suposat, el govern d’Espanya li tramitarà i concedirà” l’asil, ha afegit. En la seva intervenció ahir al Comitè Federal del PSOE, Pedro Sánchez va apuntar que González Urrutia és “un heroi a qui Espanya no abandonarà”.

L’opositor s’exposava a penes de presó de més de 10 anys per diversos delictes greus relacionats amb les eleccions, com el “d’instigació a la desobediència”, “conspiració” i “falsificació de documents públics”. La justícia veneçolana va ordenar a principis de setembre la detenció de l’opositor després que no es presentés a tres citacions del Ministeri Públic. La fiscalia l’investigava per la publicació a Internet de les suposades actes electorals de més del 80% de les meses electorals com a prova que el règim havia adulterat els resultats de la votació i que el candidat opositor era el guanyador dels comicis.

La vicepresidenta executiva de Veneçuela, Delcy Rodríguez, ha confirmat que González ha sortit del país amb el vistiplau de Caracas. Rodríguez ha explicat que l’opositor s’havia “refugiat voluntàriament a l’ambaixada d’Espanya” fa dies i que havia demanat “la tramitació de l’asil polític”. La número dos del president veneçolà, Nicolás Maduro, ha assenyalat que, “un cop fets els contactes pertinents entre ambdós governs i conforme a la legalitat internacional, Veneçuela ha concedit el salconduit en nom de la tranquil·litat i la pau política al país”.

El fiscal general de Veneçuela, Tarek William Saab, ha indicat que la decisió del govern ha rebut “el respecte” de la fiscalia, en estar contemplada en la legislació veneçolana, en relació amb la normativa electoral. Saab ha considerat que la sortida del país d’ Edmundo González Urrutia marca “el capítol final” d’una obra “bufa” amb “sang, suor i llàgrimes”, que ha causat “sotsobra” entre la població després dels comicis.

“Coaccions i amenaces”

La líder opositora veneçolana María Corina Machado ha afirmat que el candidat antichavista continuarà lluitant “des de fora” i ella ho farà a Veneçuela. Machado ha justificat la sortida de Gónzález Urrutia per les creixents “amenaces” i perquè, segons ha dit, “la seva vida corria perill”. “Davant d’aquesta brutal realitat, és necessari per a la nostra causa preservar la seva llibertat, la seva integritat i la seva vida”, ha argumentat. “Els intents de xantatge i de coacció dels quals [González Urrutia] ha estat objecte demostren que el règim no té escrúpols ni límits en la seva obsessió de silenciar-lo i intentar doblegar-lo”, ha denunciat.

El mateix González Urrutia ha manifestat que la seva sortida de Caracas ha estat “envoltada d’episodis, de pressions, coaccions i amenaces” de no permetre que abandonés el país. L’opositor ha confirmat que continuarà “la lluita per assolir la llibertat i la recuperació de la democràcia a Veneçuela”. L’exdiplomàtic ha agraït “les expressions de solidaritat” que ha rebut després de sortir del país.

“Dia trist per la” democràcia”

L’alt representant per a la política exterior de la Unió Europea (UE), Josep Borrell, ha qualificat aquest diumenge de “dia trist per a la democràcia a Veneçuela” per la sortida del país de González. “En democràcia, cap líder polític ha de veure’s forçat a buscar asil en un altre país”, ha lamentat.

Borrell ha insistit que “d’acord amb les còpies de les actes públicament disponibles”, González “seria el candidat presidencial guanyador de les eleccions per una majoria àmplia”. És per això que ha demanat a les autoritats veneçolanes que aturin “la repressió” i alliberin “tots els presos polítics”.

El Partit Popular (PP) ha acusat Pedro Sánchez de fer un favor a Maduro al concedir l’asil polític a l’excandidat opositor. “Treure Edmundo González sense reconèixer-lo com a president legítim no és fer-li un favor a la democràcia, sinó treure un problema a la dictadura”, ha criticat el vicesecretari general del PP, Esteban González Pons.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.