Política

Els altres aspirants a la Casa Blanca

EUA

El republicà John McCain i el demòcrata Barack Obama es disputen la presidència dels Estats Units, però no són els únics: dotze candidats oblidats més somien amb la Casa Blanca. Cap d'ells té la més mínima possibilitat de guanyar les presidencials. Sense diners ni organització, els petits candidats estan condemnats a fer de figurants.

Tot i això, el llibertari Bob Barr, l'independent Ralph Nader i, en menor mesura, Chuck Baldwin, del Partit de la Constitució i la candidata dels Verds, Cynthia McKinney, podrien fer mal a McCain o a Obama en cas d'un resultat ajustat en alguns Estats claus. Segons la web especialitzada en política RealClearPolitics (RCP), que fa una mitjana de totes les enquestes publicades, Nader compta amb un 2,5% de la intenció de vot a nivell nacional i Barr amb l'1,3%. La resta de candidats estan tots per sota de l'1% dels sufragis.

Nader, de 74 anys, defensor dels consumidors i considerat un dels responsables de la desfeta del demòcrata Al Gore contra el republicà George W. Bush durant les eleccions presidencials del 2000, s'ha embrancat en el cinquè intent de conquesta de la Casa Blanca. El candidat serà present almenys en 46 Estats, però, contràriament al que va passar l'any 2000, és gairebé ignorat pels mitjans de comunicació audiovisuals.

'Impeachment' a Clinton
Representant l'Estat de Geòrgia al Congrés del 1995 al 2003, Barr va ser un dels líders dels conservadors. Va destacar especialment per la seva duresa en el procediment de destitució contra l'expresident Bill Clinton. Però a causa del seu compromís amb les llibertats individuals, va partir peres amb l'administració Bush després de la posada en marxa de la llei antiterrorista coneguda com a llei patriota.

Es presenta en almenys 45 Estats, dels quals molts, com Ohio i Nevada, són considerats crucials. A Geòrgia, un Estat tradicionalment republicà cobejat per Obama, la presència de Barr podria alterar el curs de la contesa. "Al novembre, Barr podria tenir l'efecte que Ralph Nader va tenir sobre Al Gore el 2000: catastròfic", estima George Will, un editorialista polític del setmanari Newsweek.

Barr haurà de competir pels electors indecisos amb Chuck Baldwin, un exmembre del Partit Republicà com ell, que es llança a l'assalt de la Casa Blanca vestint els colors del Partit de la Constitució, una formació política que té un programa electoral molt semblant al dels llibertaris. La candidatura de Baldwin serà present a les urnes d'un mínim de 37 Estats.

Els Verds han escollit com a candidata la presidència Cynthia McKinney, una dona negra que va ser representant demòcrata de Geòrgia al Congrés entre els anys 1993 i 2003. La candidata d'Els Verds serà a les llistes electorals d'almenys 32 Estats i la seva candidatura podria perjudicar Obama tot prenent-li vots d'electors pacifistes i feministes. "Obama no pot donar per guanyats els vots dels pacifistes", diu Kevin Zeese, director de l'associació Electors per la Pau. "Hi ha candidats oposats a la guerra en tot l'espectre polític. A la dreta hi ha Bob Barr i Chuck Baldwin. A l'esquerra, s'hi poden trobar Cynthia McKinney i Ralph Nader", afegeix Zeese.

Socialista i castrista
Al costat d'aquests quatre candidats hi ha almenys tres candidats que reivindiquen la condició de socialista. Entre ells, la representant d'un partit procastrista que es presentarà a dotze Estats, i diversos aspirants independents.

Tampoc no es pot oblidar la candidatura de Gene Amondson, un pastor d'aspecte sever que, passi el que passi, segur que no destaparà cap ampolla de cava la nit del 4 de novembre. Amondson és el candidat a la presidència del Partit de la Prohibició.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
política

Prèdica de model singular i poc marge fiscal al sac

madrid

AfD, aixopluc d’escorrialles ultres

Berlín
estats units

Trump escull el populista conservador Vance com a candidat a vicepresident

barcelona
política

Comín no podrà assistir al ple de constitució de l’Eurocambra

barcelona
judicial

Serret i Simó recusen Marchena i quatre magistrats més per manca d’imparcialitat

barcelona
estats units

El cap de Seguretat Nacional admet un “error” en la protecció a Trump

barcelona
estats units

Una jutgessa desestima el cas contra Trump per tenir documents classificats a casa

barcelona
Àfrica occidental

El Parlament de Gàmbia rebutja legalitzar la mutilació genital femenina

Barcelona
Política

Aixequen l’ordre de detenció a Gallardo però el fiscal eleva el cas al TC perquè no el veu amnistiable

barcelona