Política

Pròxim Orient

Almenys nou morts en una segona onada d’explosions d’aparells sense fils al Líban

L’incident ha deixat més de tres-cents ferits a diverses regions del país

Les detonacions han afectat els walkie-talkies

Diversos dispositius electrònics sense fils han esclatat aquest dimecres “a diverses regions del Líban”, segons informa la cadena de televisió Al Manar, vinculada a Hezbol·là.

Les explosions han deixat almenys nou morts i més de tres-cents ferits, segons les xifres provisionals del Ministeri de Salut Pública del Líban, que dona per gairebé finalitzades les operacions de rescat. L’agència de notícies libanesa NNA informa que les detonacions de transceptors de ràdio portàtils –més coneguts com walkie-talkies– ha provocat incendis a l’interior d’algunes cases i ha destruït una moto al districte de Tir, un bastió d’Hezbol·là al sud del país.

Aquest nou possible atac electrònic es produeix l’endemà de l’onada d’explosions que va afectar simultàniament milers de dispositius cercapersones en mans de membres del partit milícia xiïta libanès. L’atac, que Hezbol·là atribueix a Israel, va deixar una dotzena de morts i prop de tres mil ferits. De fet, algunes detonacions s’han produït a prop de llocs on se celebraven funerals per les víctimes de la vigília.

Segons fonts de seguretat libaneses citades per The Times of Israel, els transceptors que han esclatat aquesta tarda haurien estat comprats per Hezbol·là fa uns cinc mesos, al mateix temps que els milers d’aparells cercapersones que van esclatar ahir. En canvi, un altre mitjà israelià, Haaretz, apunta que les detonacions han estat provocades per bateries que van ser importades pel grup xiïta fa dues setmanes. Aquestes “bateries trampa” estaven incrustades en transceptors del model Icom-V82.

Un dia després de la primera onada d’explosions d’aparells de comunicació d’Hezbol·là continua la incògnita sobre l’origen dels cercapersones bomba.

Citant fonts anònimes, el diari nord-americà The New York Times explica que Israel hauria manipulat un lot de cercapersones fabricats a Taiwan per l’empresa Gold Apollo i venuts al grup aliat de l’Iran. Però el govern taiwanès ha desmentit que aquesta firma hagi exportat els seus dispositius al Líban.

El fabricant taiwanès s’ha desentès del procés de fabricació i lliurament d’aquests aparells. La companyia ha assegurat en un comunicat que la responsable de produir els equips que haurien estat involucrats en les explosions és una distribuïdora hongaresa anomenada BAC, amb seu a Budapest. Les dues empreses tenien un acord pel qual BAC podia utilitzar la marca Gold Apollo en algunes regions específiques, “però el disseny i la fabricació dels productes són gestionats íntegrament per BAC”. El president de la firma taiwanesa, Hsu Ching-kuang, ha explicat que fa dos anys que col·laboraven amb aquesta distribuïdora.

Escalada regional

Els dos incidents consecutius al Líban han aixecat les sospites que Israel està a punt de llançar una operació a gran escala contra Hezbol·là. El ministre d’Afers Estrangers libanès, Abdallah Bou Habib, ha augurat que les explosions de milers de cercapersones podria ser el primer senyal d’un conflicte més ampli al Pròxim Orient. Habib ha alertat de la gravetat dels fets perquè arriben “després que Israel ha amenaçat amb expandir el focus de la guerra al Líban, que submergiria la regió en un cicle de violència més ampli”.

Segons un analista militar citat per la cadena qatariana Al Jazeera, Elijah Magnier, els atacs als sistemes de comunicacions al Líban tenen tots els senyals de ser una salva inicial abans de llançar una operació militar a gran escala. L’expert ha recordat que a totes les guerres el primer atac és contra la base de comandament i control, i en aquest cas els israelians estan atacant el control, que són les comunicacions.

Mentrestant, les forces israelianes es desplacen cap a la frontera amb el Líban i el ministre israelià de Defensa, Yoav Gallant, ha declarat avui que “estem entrant en una nova fase de la guerra”.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia