Política

La Generalitat posa a disposició de Garzón el seu cens de desapareguts

El conseller d'Interior i Relacions Institucionals, Joan Saura, ha posat aquest dimarts a disposició del jutge de l'Audiència Nacional, Baltasar Garzón, el cens de desapareguts que elabora el govern català des de 2003.

En un comunicat, Saura ha valorat molt positivament la decisió de Garzón d'elaborar, a partir de les dades sol·licitades a diferents entitats i organitzacions, un cens de desapareguts durant el franquisme, i ha recordat que Catalunya va ser pionera en aquesta tasca.Fins ara, el cens del govern català té registrades 2.351 persones desaparegudes, el que significa que aquest nombre de famílies han demanat ajuda per saber on va morir un avantpassat seu durant la guerra o la immediata postguerra, com el van matar o bé si va ser enterrat en una fossa comuna, entre d'altres coses.

La majoria dels casos són de soldats de l'exèrcit republicà i la resta són civils morts en diverses circumstàncies com represaliats per la rereguarda republicana, víctimes de bombardejos, represaliats per les tropes franquistes o afusellats després d'un consell de guerra.

De les 2.351 investigacions posades en marxa, en gairebé 400 casos s'ha trobat la documentació sobre els últims dies de la persona desapareguda i s'han pogut lliurar a les famílies i en 83 casos fins i tot s'ha pogut determinar on va ser enterrada, mentre que 1.900 expedients segueixen oberts. D'aquestes peticions, 371 són de famílies d'altres punts de l'Estat.

El govern tripartit de la Generalitat ha aprovat en aquesta legislatura la llei del memorial democràtic, i està pendent d'aprovar la llei catalana de fosses i desapareguts.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
Vanesa Peiró i Royan
Alcaldessa de Mont-ras (JxCat)

“Hem hagut d’apujar taxes després de deu anys”

Mont-ras

Les contradiccions dels laboristes britànics

Londres
política

Sánchez exigeix al Suprem l’aplicació de l’amnistia i Feijóo imputa parcialitat al TC

madrid
política

L’Eurocambra exclou de moment Comín ignorant, com la JEC, la jurisprudència

barcelona
estats units

Kamala Harris superaria Biden en un hipotètic duel electoral contra Trump

barcelona
estats units

L’exalcalde de Nova York Rudy Giuliani queda inhabilitat com a advocat

barcelona
ESTAT FRANCÈS

L’esquerra i Macron retiren més de 200 candidats per frenar Le Pen

BARCELONA

Els policies investigats per càrregues de l’1-O ja demanen l’amnistia

GIRONA
bce

Lagarde: “Estem molt avançats en el camí de la desinflació”

barcelona