Política

Les associacions es plantegen presentar un recurs contra la decisió de Garzón de fer marxa enrere

L'Associació per a la Recuperació de la Memòria Històrica (ARMH), d'àmbit estatal, es planteja presentar un recurs contra la decisió del jutge Baltasar Garzón, que ha fet marxa enrere en la seva intenció d'investigar els crims i desaparicions de la Guerra Civil i el franquisme. Segons l'entitat, que sempre ha donat suport explícit al jutge en el seu estira-i-arronsa amb la fiscalia i part de la judicatura, aquesta resolució inesperada de Garzón podria estar motivada per "pressions polítiques".

El magistrat s'ha inhibit aquest dimarts en favor d'una vintena de jutjats territorials perquè cada òrgan decideixi si investiga les desaparicions i fa obrir les fosses de la seva zona. Per arribar a aquesta posició, Garzón ha declarat extingida per mort la responsabilitat penal de Francisco Franco i dels altres dirigents del règim que podien haver estat declarats responsables generals dels fets.

Per Emilio Silva, president de l'ARMH, la resolució, presa pel jutge a la tornada de la seva baixa per malaltia durant la qual la sala penal de l'Audiència Nacional ha aturat l'obertura de fosses, ha estat "una sorpresa". Silva admet que esperaven que causa fos arxivada, però no per decisió del mateix Garzón, sinó de la sala penal, instància superior que pot desautoritzar els jutges d'instrucció.

Silva també es pregunta què passarà ara amb els experts designats per Garzón per fer la investigació, agents de la Guàrdia Civil i juristes com l'exfiscal Carlos Jiménez Villarejo. El president de l'ARMH creu que el govern espanyol hauria de "rescatar" aquests experts i continuar la investigació.

En el mateix sentit s'ha manifestat el dirigent de CGT.A i coordinador de la pàgina web todoslosnombres.org, Cecilio Gordillo, que ha expressat la "decepció" de les associacions i ha reconegut que confiaven en la investigació de Garzón i en la possibilitat que "per primera vegada" un poder de l'Estat intervingués en la recerca dels desapareguts.

 

 

 

 

 

 



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
Vanesa Peiró i Royan
Alcaldessa de Mont-ras (JxCat)

“Hem hagut d’apujar taxes després de deu anys”

Mont-ras

Les contradiccions dels laboristes britànics

Londres
política

Sánchez exigeix al Suprem l’aplicació de l’amnistia i Feijóo imputa parcialitat al TC

madrid
política

L’Eurocambra exclou de moment Comín ignorant, com la JEC, la jurisprudència

barcelona
estats units

Kamala Harris superaria Biden en un hipotètic duel electoral contra Trump

barcelona
estats units

L’exalcalde de Nova York Rudy Giuliani queda inhabilitat com a advocat

barcelona
ESTAT FRANCÈS

L’esquerra i Macron retiren més de 200 candidats per frenar Le Pen

BARCELONA

Els policies investigats per càrregues de l’1-O ja demanen l’amnistia

GIRONA
bce

Lagarde: “Estem molt avançats en el camí de la desinflació”

barcelona