Política

El Suprem es treu de sobre la investigació sobre els crims del franquisme

El Tribunal Suprem (TS) ha rebutjat fer-se càrrec de la investigació dels crims del franquisme perquè considera que tècnicament no li correspon. Aquesta és la resposta que ha donat l'alt tribunal a Carmen Negrín Fetter, néta de Juan Negrín, president del govern de la II República des del 1937 fins al 1945, que havia demanat a la sala penal del TS que assumís el cas en lloc de Baltasar Garzón.

En una providència comunicada aquest dimecres, tres magistrats de la sala penal del Suprem asseguren que "de la lectura de l'escrit presentat no resulta que alguna persona que pogués haver intervingut o participat en els fets als quals l'escrit es refereix tingui en l'actualitat algun dels càrrecs esmentats": càrrecs com el de diputat o senador, membre del Tribunal Suprem o l'Audiència Nacional i fiscal general entre d'altres.

En la llista que presenta el Suprem, hi ha càrrecs que només existeixen des que es va reinstaurar la democràcia i que no es poden equiparar, per tant, a càrrec del franquisme. Tot i que un dels càrrecs que també hauria de jutjar el TS, com a aforat, seria el president del govern, els magistrats no han considerat que Francisco Franco, autodesignat cap d'Estat durant la dictadura, es pugui equiparar en aquesta categoria. El tribunal, per tant, ha interpretat la legislació en el sentit que li permet evitar la investigació.

La sala penal del Tribunal Suprem té encara pendent la resposta a una altra petició de Carmen Negrín, que va presentar una querella contra els magistrats de l'Audiència Nacional que van aturar l'obertura de fosses ordenada per Garzón.

 

 



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
Vanesa Peiró i Royan
Alcaldessa de Mont-ras (JxCat)

“Hem hagut d’apujar taxes després de deu anys”

Mont-ras

Les contradiccions dels laboristes britànics

Londres
política

Sánchez exigeix al Suprem l’aplicació de l’amnistia i Feijóo imputa parcialitat al TC

madrid
política

L’Eurocambra exclou de moment Comín ignorant, com la JEC, la jurisprudència

barcelona
estats units

Kamala Harris superaria Biden en un hipotètic duel electoral contra Trump

barcelona
estats units

L’exalcalde de Nova York Rudy Giuliani queda inhabilitat com a advocat

barcelona
ESTAT FRANCÈS

L’esquerra i Macron retiren més de 200 candidats per frenar Le Pen

BARCELONA

Els policies investigats per càrregues de l’1-O ja demanen l’amnistia

GIRONA
bce

Lagarde: “Estem molt avançats en el camí de la desinflació”

barcelona