Política

Tensió per l'estelada a Girona i a Vilafranca

La celebració del centenari de l'estelada, a la qual s'han adherit un centenar d'ajuntaments de Catalunya, ha provocat tensió en diversos consistoris. Figueres, com a capital de l'Alt Empordà, va ser la primera ciutat on es va aprovar la moció redactada per la comissió del centenari, que convidava a posar la bandera no oficial en un lloc destacat. L'equip de govern, format per CiU, el PSC i ICV, va votar dividit, i la moció, portada al ple per ERC, es va aprovar amb tensió. Al final, l'alcalde convergent, Santi Vila, ha decidit posar l'estelada a la plaça Lluís Companys, "a l'extraradi", segons el punt de vista d'ERC.

Però després de l'episodi de Figueres, entre dimarts i ahir a la nit se n'han produït dos més en ciutats que també són claus per al catalanisme: Girona i Vilafranca del Penedès, aquesta última amb representació de la Candidatura d'Unitat Popular (CUP) al consistori.

A Vilafranca, l'estelada va ser penjada ahir, dimecres, a les deu de la nit, quan un dels regidors que hi havien votat a favor va pujar per la façana per col·locar el símbol centenari. L'alcalde, el socialista Marcel Esteve, havia decidit hores abans no aplicar la moció d'homenatge a la bandera independentista, aprovada amb els vots de CiU, ERC i CUP. El PP havia aplaudit la decisió d'Esteve, tot recordant que "la col·locació de banderes al balcó de l'Ajuntament és competència de l'alcalde, no del ple".

Mentrestant, a Girona buscaven un pal a corre cuita per instal·lar-ho a la plaça Catalunya, un espai cèntric però separat uns 200 metres de la plaça del Vi, on hi ha l'Ajuntament. Dimarts a la nit, el PSC havia perdut la primera votació d'una moció des que el 1979, en les primeres eleccions democràtiques, Joaquim Nadal va accedir a l'alcaldia.

L'actual alcaldessa, Anna Pagans, es va trobar que ERC i ICV, socis del seu govern, votaven amb CiU la moció de l'estelada. Com a reacció, va anunciar que posaria la senyera polèmica a la plaça Catalunya, ja que el text de la moció no concreta que s'hagi de posar al balcó de l'Ajuntament. "El text diu que s'ha de posar en un lloc important, i la plaça Catalunya és un lloc cèntric".  L'alcaldessa va afegir, a més, que acataria la moció a contracor. "Crec que divideix més que no pas uneix", va dir.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
ESTATS UNITS

Biden: “Sóc el candidat més qualificat per guanyar i per governar”

BARCELONA
política

Vox deixa el PP al País Valencià pels menors acollits

madrid

Orbán, l’aliat incòmode

Barcelona
Isaac Ramió
Alcalde de Sarrià de Ter (Poble Actiu Sarrià, PAS)

“El pla de sanejament inclou mesures correctores”

Sarrià de Ter
Cimera de l’OTAN

Zelenski veu “molt a prop” l’adhesió d’Ucraïna a l’Aliança

Barcelona
ESTATS UNITS

Els donants s’impacienten amb Biden i la seva resistència a plegar

BARCELONA
Guerra a Ucraïna

Washington i Berlín frustren un complot rus per matar un fabricant d’armes

Barcelona
judicial

Aguirre va denegar l’amnistia a Puigdemont obviant a la fiscalia

barcelona
Estat espanyol

Un informe de la UCO descarta la participació de Gómez en adjudicacions

Barcelona