Política

El Congrés dóna llum verda al referèndum constitucional bolivià

Bolívia

El Congrés bolivià va aprovar ahir la convocatòria del referèndum sobre la nova Constitució, que se celebrarà el 25 de gener del 2009. Després de divuit hores de reunions, debats que van acabar amb l'acord entre el govern d'Evo Morales i l'oposició d'abans-d'ahir, el Parlament va aprovar la llei que ratificava l'acord polític de dilluns.

Gràcies a l'acord, el governant Moviment al Socialisme (MAS) aconseguia reunir al Congrés els dos terços de suport necessari per desbloquejar la celebració de la consulta que permeti ratificar el projecte de Constitució amb què Morales pretén refundar Bolívia.

Per arribar al consens, el MAS ha accedit a modificar substancialment un centenar d'articles del text aprovat per l'Assemblea Constituent a Oruro el desembre passat. A més, el govern bolivià també ha acceptat que Morales només pugui presentar-se a les eleccions anticipades previstes per al desembre del 2009, sense possibilitat d'optar a la reelecció presidencial en futurs comicis.

L'esperada decisió del Congrés bolivià va desfermar l'alegria a la plaça Murillo de La Paz, on Morales i els seus seguidors van passar la nit de dilluns i part del matí d'ahir fins que es va aprovar la convocatòria. De fet, la celebració de l'oficialisme, que des de l'arribada a La Paz va col·lapsar la capital, suposa la cloenda a una marxa de set dies i més de 200 quilòmetres que van efectuar els seguidors del govern, en defensa del model d'Evo.

Els principals canvis de la carta magna afecten la vigència dels dos terços dels vots per a les decisions claus al Congrés, l'autonomia de les regions i el dret a tenir grans extensions de terra en propietat.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
guerra a gaza

Almenys 115 nounats han mort a la Franja des de l'inici de la guerra

barcelona
guerra a europa

Rússia protesta pel possible desplegament de caces F-16 a Moldàvia

barcelona
ORIENT MITJÀ

L’Iran rebutja les crides a evitar represàlies per l’assassinat de Haniyeh

BARCELONA
europa

Alemanya vol mantenir els controls a les fronteres contra la immigració

barcelona
àsia

L’exdirigent de Bangladesh serà jutjada per la violència durant les protestes

barcelona
guerra a europa

Kíiv assegura que el seu objectiu no és prendre el territori de la regió de Kursk

barcelona
política

El govern ratifica Macias i anuncia un nou comissionat de barris

barcelona
guerra a europa

Polònia manté oberta la investigació contra Pablo González

barcelona
política

El ministeri atribueix íntegrament als Mossos el fracàs de la detenció de Puigdemont

barcelona