Política

El Parlament suís aprova anul·lar les condemnes als brigadistes que van lluitar contra Franco

Suïssa anul·larà les condemnes als brigadistes condemnats per haver lluitat contra Franco sense el permís del seu país. El Consell Nacional, la cambra baixa del Parlament suís, ha aprovat aquest dimarts per 130 vots a favor, 32 en contra i 13 abstencions la iniciativa legislativa del socialista Paul Rechsteiner. El text demana que s'anul·lin les sentències contra més de 400 dels 800 brigadistes que, desafiant les lleis sobre la neutralitat del seu país, van participar en la Guerra Civil espanyola al costat de l'exèrcit republicà.

Perquè la decisió sigui definitiva, només falta la votació al Consell dels Estats, la cambra alta, que es produirà a la primavera. Tot fa pensar que el projecte legislatiu serà aprovat, malgrat la bel·ligerant oposició del partit ultradretà UDC. Alfred Heer, diputat d'aquesta formació, ha criticat la proposta perquè "un ciutadà suís no ha d'anar a lluitar a l'estranger i menys al costat d'un règim que tenia el suport de la Unió Soviètica".

Per Rechsteiner, però, es tracta de "reparar una injustícia històrica" perquè "els brigadistes van lluitar també pels valors de la democràcia suïssa". Com a representant del govern federal, la consellera (ministra) d'Interior, Eveline Widmer-Schlumpf, ha advertit que no correspon als legisladors actuals "valorar les sancions preses en aquell moment per la justícia militar", però ha admès que "tenint en compte el coneixement actual i els nostres valors, aquest combat per la llibertat i la democràcia mereix ser saludat".

L'anul·lació de les sentències tindrà valor jurídic, però serà general i abstracta, sense cap procés judicial individualitzat i sense cap conseqüència: ni els afectats ni els seus descendents, per exemple, no podran reclamar cap indemnització. Aquesta fórmula de revocació de condemnes es va estudiar al Congrés quan es redactava la llei de memòria espanyola, però finalment es va descartar i ara depèn dels tribunals decidir en cada cas si els afectats presenten recursos de revisió.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
estats units

Biden preveu reprendre la campanya tot i la pressió creixent perquè plegui

barcelona

Els Bombers de l’1-0 no poden demanar l’amnistia per deixadesa judicial

GIRONA

El TIJ insta Israel a revocar els assentaments il·legals i a aturar la discriminació als palestins

barcelona
Política

Mor als 80 anys l’expresident del Vietnam Nguyên Phú Trong (2018-2021)

Rússia

El periodista dels EUA Evan Gershkovich, condemnat per espionatge

Barcelona
POLÍTICA

Mor Frederic Prieto, primer alcalde de Cornellà de Llobregat en democràcia

Cornellà de Llobregat
tribunal

Una jutge si que amnistia Homs per malversació, desmarcant-se del Suprem

barcelona
Estats Units

Trump accepta la nominació i fa una crida a la “unitat”

Barcelona
Política

Rull torna a Lledoners

barcelona