Política

El veto contra els pressupostos s'encalla en la votació en comissió al Senat

La comissió de pressupostos del Senat ha rebutjat aquest dimarts els vetos que CiU, PP, ERC i ICV han presentat als pressupostos generals de l'Estat per a l'any 2009. Els vetos necessitaven la majoria absoluta de la comissió per prosperar, però tan sols han obtingut un empat a 13 vots, un menys del necessari. D'aquesta manera els comptes segueixen el seu tràmit al Senat i els vetos es votaran novament al ple del Senat el pròxim 9 de desembre. En aquesta votació els grups podrien rebutjar els pressupostos i provocar el seu retorn al Congrés dels Diputats, on el PSOE els aprovaria amb el suport del PNB i del BNG.

CiU i ERC han justificat el veto per l'absència d'un acord de finançament autonòmic i, juntament amb el PP, han recordat que els pressupostos no s'adeqüen a la crisi. El PSOE, en canvi, els ha acusat de "boicotejar" els pressupostos de forma irresponsable i sense presentar alternatives.

Els pressupostos continuen d'aquesta manera la seva tramitació al Senat i se sotmetran a la votació del ple del 9 de desembre. Si els vetos prosperen en aquesta votació, els comptes retornaran al Congrés dels Diputats tal com en van sortir.

Els vetos d'ERC i ICV no han comptat amb el suport dels seus companys de l'Entesa del PSC, que s'hi ha oposat. De fet, el criteri del PSC, que té deu representants al grup, s'ha imposat, i els representants de l'Entesa en comissió han votat contra els vetos. Ho ha anunciat el senador del PSC Ramon Aleu, que ha pres la paraula per anunciar que els seus senadors no votarien a favor del veto d'ERC i ICV, ni de la resta de grups que n'han presentat.

Tant ERC com CiU han justificat el seu veto pel fet que els pressupostos no s'adeqüen a la situació de crisi ni preveuen el nou sistema de finançament autonòmic que ha de permetre que les autonomies afrontin la despesa social necessària. El senador d'ERC Josep Bonet ha denunciat la situació de "bloqueig" del finançament i ha criticat durament l'acord assolit el 2001 entre CiU i el PP que va donar forma al sistema que encara es manté vigent.

Segons Bonet, el veto dóna a aquestes dues formacions una oportunitat de "disculpar-se" i al PSOE l'oportunitat de fer un "gir keynesià" en les seves polítiques socials. A més, ha afirmat, els pressupostos es van dissenyar "des de l'optimisme" del gener del 2008, quan Zapatero es felicitava per haver superat Itàlia en PIB. Davant la situació actual, ha dit, és necessari derogar-los.

El portaveu de CiU al Senat, Jordi Vilajoana, ha apuntat també que els pressupostos no reflecteixen la realitat de la situació econòmica del país ni recullen un element "determinant" per a Catalunya com és el nou finançament autonòmic i local. Tampoc donen compliment a les disposicions de l'Estatut sobre les inversions de l'Estat a Catalunya, ha afirmat.

A més, segons Vilajoana, els pressupostos no restringeixen despeses dels ministeris ni fan la inversió necessària en altres capítols. "Entenem que la millor solució seria que el govern espanyol retirés els pressupostos i preparés noves mesures", ha conclòs.

Un criteri compartit pel portaveu del PP, Francisco Utrera, que ha afirmat que els pressupostos estan "buits de contingut" perquè ni les previsions de despesa ni les d'ingressos es corresponen a la situació econòmica. Segons Utrera, els pressupostos són "una fantasia" que cada cop que surt una dada econòmica s'allunya més de la realitat.

Per contra, la senadora del PSOE Yolanda Vicente ha recriminat a totes aquestes formacions que no donin suport a l'executiu en un moment de dificultats econòmiques i els ha acusat de "boicotejar" els comptes de forma "irresponsable" sense plantejar alternatives. Vicente els ha recordat que en moments com aquest cal que totes les forces polítiques facin un esforç, pensin en la gent que té dificultats econòmiques i no presentin vetos "incomprensibles".
 



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
ESTAT FRANCÈS

Attal redobla la crida pel front republicà tot i un sondeig que priva l'RN de la majoria

BARCELONA
tribunals

Puigdemont demana l’amnistia al Suprem pel ‘cas Tsunami’

barcelona
ÀSIA

Putin diu que l’aliança amb la Xina ajuda a “estabilitzar” la situació mundial

BARCELONA
guerra a gaza

Israel mata nou membres d’una família i s’agreuja la situació amb Hezbol·là

barcelona

La Fundació Ibn Battuta denuncia Sílvia Orriols a la Fiscalia d’odi

RIPOLL
estat espanyol

En llibertat dos exconsellers andalusos amb la pena pels ERO anul·lada pel TC

barcelona

La coordinadora no vol canviar el recorregut de la protesta contra la visita reial

LLORET DE MAR
política

Demanen excloure de l’amnistia el policia que va ferir l’home que va patir un atac de cor el 1-O

barcelona
política

Manifestants amnistiats demanen al TSJC que no doni per provats els fets de les sentències de l’Audiència

barcelona