Política

Castells avisa que no està decidit el sí al pressupost

Pressupostos Generals de l'Estat

El conseller d’Economia, Antoni Castells, va expressar ahir la seva discrepància amb el fet que membres del PSC hagin anunciat un sí als pressupostos generals de l’Estat sense que hi hagi l’acord de finançament que s’ha de reflectir en els comptes. El conseller d’Economia, en declaracions a l’AVUI, va advertir ahir que ha de ser l’executiva del PSC, que s’ha de reunir dilluns, la que ha de prendre la decisió. Castells vol mantenir la partida de pòquer amb el govern espanyol.

“Sembla que alguns donen aquest tema per tancat, però aquesta és una decisió que hauria d’haver adoptat la comissió executiva”, diu Castells, que en un avís als dirigents que ja han anunciat el sí diu que “no comptin” amb ell “per certificar una decisió que ja està presa”. “Encara tinc en consideració el paper de la comissió executiva”, va afegir.

Castells insta el PSC i el govern a centrar-se exclusivament en la negociació del finançament. “En aquests moments jo estic treballant amb un únic propòsit: obtenir un bon acord de finançament. Crec que això és el que hem de fer tots, fins a l’últim moment, i amb tots els mitjans que tinguem a l’abast”, diu el conseller en referència als 25 diputats del PSC al Congrés. I en una clara advertència al seu partit avisa que “els diputats del PSC només han de tenir una prioritat, que és estar al servei del país. I, evidentment, fer costat al govern de la Generalitat, també quan negocia amb el govern de l’Estat”.

La cúpula del PSC subscriu el plantejament de Castells que l’executiva encara no ha pres cap decisió sobre el vot als comptes de l’Estat. “Ho subscric tot”, manifestava ahir el secretari d’organització de la formació socialista, José Zaragoza, que va puntualitzar unes declaracions seves de dimecres. Zaragoza va mirar de posar l’accent en el fet que el límit de la negociació s’acaba a finals de mes, ja que Zapatero es va comprometre amb Montilla que hi hauria un acord per a aquelles dates. Considera que encara hi ha camí a recórrer i que el que no es pot fer és trencar la negociació quan no ha expirat el termini. “Quan acabi, llavors prendrem les nostres decisions”, va afegir. Dit això, va recordar que el PSC “ha acompanyat” el conseller en aquesta negociació i que la comunicació entre ell i el partit ha estat constant.

Des de Presidència, comparteixen que la decisió sobre el sentit del vot dels diputats del PSC es prendrà dilluns a l’executiva. En alguns cercles socialistes s’interpreten les paraules del conseller no com una oposició a fer costat als comptes de l’Estat la setmana que ve, sinó com un retret perquè es pugui donar la imatge que el PSC ja ha pres una decisió al marge de la reunió del seu màxim òrgan de direcció.

Ambigüitat
El PSC s’havia mogut fins ara en el llindar de l’ambigüitat, però cada vegada que ha pogut semblar que anava més enllà de jugar a farol, algun dirigent ha puntualitzat la fidelitat al PSOE. Castells ha estat un dels pocs dirigents que han advocat públicament perquè el seu partit fes servir la força dels 25 diputats per aconseguir un millor resultat. El president de la Generalitat, José Montilla, va alertar Zapatero al juliol que el PSC l’estimava molt, però encara més a Catalunya. El ministre Corbacho s’havia desmarcat a l’agost garantint que els diputats del PSC “ni han votat mai contra el PSOE ni ho faran”. Des de llavors, els socialistes han evitat públicament concretar quina seria la seva posició a l’espera de l’evolució de la negociació. Davant les esmenes a la totalitat, el portaveu del PSC, Miquel Iceta, s’havia limitat a aclarir que votarien en contra de les esmenes i que els pressupostos es votarien al desembre. I més d’un destacava que no estaven per fer caure Zapatero i relataven les bondats dels comptes.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
guerra a gaza

Hamàs envia una proposta actualitzada de treva als mediadors

barcelona
ESTAT FRANCÈS

Attal redobla la crida pel front republicà tot i un sondeig que priva l'RN de la majoria

BARCELONA
tribunals

Puigdemont demana l’amnistia al Suprem pel ‘cas Tsunami’

barcelona
ÀSIA

Putin diu que l’aliança amb la Xina ajuda a “estabilitzar” la situació mundial

BARCELONA
guerra a gaza

Israel mata nou membres d’una família i s’agreuja la situació amb Hezbol·là

barcelona

La Fundació Ibn Battuta denuncia Sílvia Orriols a la Fiscalia d’odi

RIPOLL
estat espanyol

En llibertat dos exconsellers andalusos amb la pena pels ERO anul·lada pel TC

barcelona

La coordinadora no vol canviar el recorregut de la protesta contra la visita reial

LLORET DE MAR
política

Demanen excloure de l’amnistia el policia que va ferir l’home que va patir un atac de cor el 1-O

barcelona