Política

CiU s'avé a lluitar contra la crisi entregant 20 propostes a Castells

El diputat de CiU al Parlament Antoni Fernández Teixidó ha estès la mà al govern català oferint-li pactar 20 mesures contra la crisi, a incloure en forma d'esmenes als pressupostos de la Generalitat per al 2009, que el conseller d'Economia, Antoni Castells, ha promès estudiar.

En el debat pressupostari que es desenvolupa en el ple del Parlament català, Fernández Teixidó ha defensat l'esmena a la totalitat presentada per CiU als pressupostos catalans, si bé s'ha mostrat disposat a "buscar un acord polític general" en la tramitació parlamentària del projecte.

Fernández Teixidó ha interromput breument la seva intervenció per acostar-se a l'escó de Castells i lliurar-li en mà un dossier amb totes les iniciatives econòmiques plantejades fins ara per CiU i rebutjades pel tripartit, convençut que el conseller personalment sí que estaria disposat a avalar-les.

El diputat de CiU ha resumit després les 20 mesures principals que proposarà com a esmenes per incloure-les en els pressupostos i que giren entorn de sis àmbits: liquiditat, mesures fiscals, mesures socials per esmorteir la crisi, plans de rescat industrial, austeritat i internacionalització d'empreses.

En el terreny de la liquiditat de les empreses, CiU reclama una modificació de la llei de l'Institut Català de Finances (ICF) per permetre, entre el 2009 i el 2011, que pugui finançar operacions de finançament de circulant o de reestructuració de balanç de les petites i mitjanes empreses.

CiU demana garantir la plena participació de la Generalitat en el pla de rescat de la indústria de l'automoció anunciat pel govern i recuperar les taules sectorials d'automoció, electrònica de consum, tèxtil i construcció.

En suport a la internacionalització de les empreses catalanes, suggereix augmentar la dotació de recursos destinats al Copca.

Dins del terreny fiscal, en l'impost de transmissions patrimonials aposta per augmentar del 70% al 90% la bonificació de la quota per la transmissió d'habitatges a empreses immobiliàries. Augmentar del 3,45% al 6,45% la deducció per la compra de l'habitatge habitual en el tram autonòmic de l'IRPF, reformar l'impost de successions i donacions per aplicar a les successions els mateixos tipus que tenen les donacions, a més de suprimir l'impost d'actes jurídics documentats en les modificacions d'hipoteques són altres propostes fiscals de CiU.

En l'àmbit social, demana augmentar el percentatge d'actualització de l'indicador de renda de suficiència de Catalunya (IRSC) des del 2% al 4,5%, apujar les ajudes a famílies amb fills menors de 3 anys, elevar les pensions complementàries de viduïtat i incloure mesures compensatòries dels autònoms dependents afectats pels ERO.

Fernández Teixidó ha advertit al govern de la Generalitat que si rebutja les seves propostes demostrarà una "arrogància letal", ja que aquests pressupostos "no serveixen per combatre la crisi", sobretot tenint en compte que el govern ha endarrerit de forma "injustificable" el nou sistema de finançament català.

CiU considera que el projecte pressupostari del govern no té credibilitat, no fa una bona previsió d'ingressos, incrementa "d'una manera brutal" les transferències, augmenta les despeses en personal, no té un accent social i peca de "centralisme barcelonès" en els seus plans d'inversió.

De la seva banda, Castells s'ha compromès a estudiar les mesures plantejades pel principal grup de l'oposició: "Totes elles són dignes de ser considerades, com no podia ser d'una altra manera venint de vostè i del seu grup. Les estudiarem amb atenció", ha afirmat, dirigint-se a Fernández Teixidó.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.

La coordinadora no vol canviar el recorregut de la protesta contra la visita reial

LLORET DE MAR
política

Demanen excloure de l’amnistia el policia que va ferir l’home que va patir un atac de cor el 1-O

barcelona
política

Manifestants amnistiats demanen al TSJC que no doni per provats els fets de les sentències de l’Audiència

barcelona
GUERRA A EUROPA

Quatre civils morts per un atac rus a la ciutat ucraïnesa de Dnipro

BARCELONA

La CUP denuncia la fundació que gestiona l’hospital a Antifrau

palamós
EL JAPÓ

El TS confirma que l'extinta llei d’esterilització forçosa és inconstitucional

BARCELONA
política

El TSJC amnistia un manifestant amb substàncies explosives

barcelona

L’alcalde anuncia que continuaran governant en minoria

Lloret de mar
ESTATS UNITS

Biden atribueix el fracàs en el debat amb Trump a la fatiga pels viatges

BARCELONA