Política

Hillary, disposada a ser la secretària d'Estat d’Obama

Món

El president electe dels Estats Units, Barack Obama, està estudiant seriosament incloure en la seva administració la seva exrival a les primàries, Hillary Clinton, la qual, segons el diari britànic The Guardian, acceptaria ser la nova secretària d’Estat.
Però abans de convertir-se en la cara de la diplomàcia nord-americana ha de passar un exhaustiu procés de selecció en el qual les finances i activitats del seu marit, l’expresident Bill Clinton, podrien ser un obstacle. L’equip d’Obama investiga els comptes de la Fundació Clinton, que treballa en temes de desenvolupament a l’Àfrica, per assegurar-se que no hi hagi conflictes d’interessos. En la llista de donants de la fundació hi ha líders internacionals i empreses que podrien entrar en conflicte amb la futura administració Obama.

Des que va deixar la Casa Blanca, Bill Clinton ha recaptat més de 500 milions de dòlars per a la seva fundació. Altres activitats de l’expresident són les seves conferències milionàries, a 425.000 dòlars per hora de discurs.

Si Hillary acaba ocupant el càrrec de secretària d’Estat en substitució de Condoleezza Rice, els Clinton hauran de donar detalls sobre l’origen dels seus ingressos, cosa a la qual es van negar durant les primàries demòcrates. A més, l’expresident haurà de fer algunes concessions, com ara deixar de rebre donacions de governs i empreses estrangeres.

Més enllà, però, de les finances, el possible nomenament de Hillary Clinton, que la setmana passada es va reunir amb Obama a Chicago, on aquest li hauria ofert el càrrec, desperta dubtes en alguns sectors de l’entorn del president electe. Els seus seguidors de l’ala més liberal del partit i alguns dels seus col·laboradors consideren que la batalla de les primàries és una etapa que cal oblidar i que cal girar full a l’era Clinton. Alguns dels seguidors d’Obama han deixat per escrit el seu desacord a la web. D’altra banda, però, l’elecció de Hillary respondria a la promesa d’Obama de construir un govern de mà estesa i incloure-hi exrivals i fins i tot algun polític republicà.

“Hillary Clinton té el seu propi públic i fama i està lligada a Bill”, diu l’autor Robert Kuttner, un crític dels Clinton. Altres veus qüestionen també que Hillary ocupi la secretaria d’Estat quan la política exterior era precisament una de les àrees en què hi havia més desacords entre ella i Obama: des de la possibilitat de reunir-se amb líders de nacions hostils fins a l’autorització de la guerra a l’Iraq, ja que Hillary va votar-hi a favor. Tot i així, tots dos defensen una retirada de les tropes.

Altres opcions que s’estudien per al càrrec són el governador de Nou Mèxic, Bill Richardson, que ja va ser ambaixador dels EUA a les Nacions Unides durant l’era Clinton, i el senador per Massachusetts i candidat demòcrata a la Casa Blanca a les presidencials del 2004, John Kerry.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
Vanesa Peiró i Royan
Alcaldessa de Mont-ras (JxCat)

“Hem hagut d’apujar taxes després de deu anys”

Mont-ras

Les contradiccions dels laboristes britànics

Londres
política

Sánchez exigeix al Suprem l’aplicació de l’amnistia i Feijóo imputa parcialitat al TC

madrid
política

L’Eurocambra exclou de moment Comín ignorant, com la JEC, la jurisprudència

barcelona
estats units

Kamala Harris superaria Biden en un hipotètic duel electoral contra Trump

barcelona
estats units

L’exalcalde de Nova York Rudy Giuliani queda inhabilitat com a advocat

barcelona
ESTAT FRANCÈS

L’esquerra i Macron retiren més de 200 candidats per frenar Le Pen

BARCELONA

Els policies investigats per càrregues de l’1-O ja demanen l’amnistia

GIRONA
bce

Lagarde: “Estem molt avançats en el camí de la desinflació”

barcelona