Política

Detenen a Euskadi Nord el portaveu i dotze dirigents més de Batasuna

Els principals dirigents de Batasuna a Euskadi Nord han sigut detinguts aquesta matinada en una batuda policial en diverses poblacions, segons han informat fonts policials i l'associació de suport als presos bascos Askatasuna. Un dels objectius de l'operació és confiscar documentació amb informació sobre les finances del partit abertzale, que està il·legalitzat a l'Estat espanyol però no a l'Estat francès, on té estatus d'associació.

Malgrat la legalitat de l'entitat, l'operació policial de la Gendarmeria ha portat a una dotzena llarga de detencions en el marc de dues investigacions judicials: una de vinculada al Partit Comunista de les Terres Basques (EHAK) i una altra d'impulsada per les jutges antiterroristes de París Laurence Le Vert i Marie-Antoinette Houyvet en relació a l'atemptat en un complex hoteler de Bidarrai el juny del 2006.

De moment, la policia ha detingut el portaveu de Batasuna a Euskadi Nord, Xabier Larralde, Jean-Claude Aguerre, membre de la mesa nacional del partit, i onze o dotze dirigents més, segons les fonts. Segons Askatasuna, a més de Larralde i Aguerre, han sigut arrestats Jean-François Lefor, Lof, Jokin Etxeberria, Patricia Martinon, Jon Irrasola, Aurore Martin, Giuliano Cavaterra, Frederic Carricart, Maider Duhalde, Haritza Gallaraga, Antton Etxeberria i Mirentxu Laco. Fonts properes a la investigació, però, afegeixen el nom d'Eñaud Elosegui.

El jutge de l'Audiència Nacional espanyola Baltasar Garzón va demanar al març a les autoritats franceses i belgues que investiguessin set persones en relació a les transferències d'EHAK. Entre aquests sospitosos de Garzón hi havia Larralde, Aguerre, Cavaterra i Martin.

Paral·lelament, la justícia francesa investiga pel seu compte l'atemptat de l'hotel de Bidarrai, un afer pel qual ja va detenir diverses persones el setembre del 2007, ara fa un any. El cas continua obert pendent de judici i algunes de les detencions d'aquest dimecres hi estan relacionades.

 



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
estats units

Biden preveu reprendre la campanya tot i la pressió creixent perquè plegui

barcelona

Els Bombers de l’1-0 no poden demanar l’amnistia per deixadesa judicial

GIRONA

El TIJ insta Israel a revocar els assentaments il·legals i a aturar la discriminació als palestins

barcelona
Política

Mor als 80 anys l’expresident del Vietnam Nguyên Phú Trong (2018-2021)

Rússia

El periodista dels EUA Evan Gershkovich, condemnat per espionatge

Barcelona
POLÍTICA

Mor Frederic Prieto, primer alcalde de Cornellà de Llobregat en democràcia

Cornellà de Llobregat
tribunal

Una jutge si que amnistia Homs per malversació, desmarcant-se del Suprem

barcelona
Estats Units

Trump accepta la nominació i fa una crida a la “unitat”

Barcelona
Política

Rull torna a Lledoners

barcelona