Política

El govern confia a salvar la llei de consultes malgrat que el TC ja ha anul·lat la llei basca

El govern de la Generalitat confia que la sentència del Tribunal Constitucional que anul·la la llei del Parlament basc per fer una consulta popular no vinculant als ciutadans bascos sobre l'obertura d'un procés de pau i "normalització política" a Euskadi no acabarà esquitxant la llei de consultes populars que està preparant. El conseller de Governació, Jordi Ausàs, considera que aquesta resolució de l'alt tribunal no ha de suposar cap precedent ni interferència en la norma catalana.

Ausàs, en declaracions a la Cadena SER, va garantir que la llei en la qual està treballant el seu departament és "impecable" des del punt de vista estatutari i constitucional. En aquest sentit, va recordar que la norma catalana té un origen diferent de la basca i que sorgeix de les noves competències que preveu l'Estatut. El nou marc d'autogovern català regula a l'article 122 la convocatòria de consultes populars per part de la Generalitat. El titular de Governació va assegurar que la llei de consultes està "molt avançada". Està previst que l'avantprojecte s'aprovi al si del govern aquesta tardor per iniciar després el seu tràmit parlamentari.

La consellera d'Acció Social, Carme Capdevila, també va sortir ahir a valorar la sentència de l'alt tribunal, però va posar l'accent a assenyalar que la resolució del TC sobre la llei basca no afectarà el referèndum que l'expresident d'ERC Josep-Lluís Carod-Rovira planteja per al 2014. "D'aquí a molt poc, els pobles podrem manifestar el que volem i cap a on volem anar. Cada dia som més les persones que exigim i reclamem el nostre dret a decidir", va afegir.

Acord PSOE-PP
Des de la formació republicana, Joan Ridao va denunciar un "acord tàcit" entre el PSOE i el PP per retallar l'Estatut i va criticar que els populars estiguin "vinculant tàcticament" el procés del desplegament de l'Estatut de Catalunya amb la sentència sobre la llei basca. Ridao considera que els dos partits majoritaris al Congrés quan es tracta de la unitat d'Espanya "tenen la mateixa por" a la política legítimament expressada "des de les urnes" que a "la imposada des de les armes". Dit això, va pronosticar que el conflicte polític i institucional "estarà servit" si es retalla més l'Estatut. Per ell, el pacte PSOE-PP per renovar el TC pot donar pas a una sentència de conveniència amb què el PP es pugui sentir còmode.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.

Màxima pressió perquè Biden plegui

Los Angeles
Jordi Colomí Massanas
Alcalde de Torroella de Montgrí i l’Estartit (UPM)

“Replanificar cada mandat seria anar fent cops de timó”

Torroella de Montgrí
estat francès

La macronista Braun-Pivet és reelegida presidenta del Parlament

barcelona
Política

Mor Salustià Monteagudo, exalcalde de Cabrera d’Anoia

Estat espanyol

Begoña Gómez impugna que el jutge investigui la seva relació amb la Complutense

Barcelona
política

Reclamen a Andorra noves comissions rogatòries per Rajoy i excol·laboradors seus

barcelona
Europa

Starmer vol “reiniciar” les relacions entre el Regne Unit i la UE

Barcelona
Zona Euro

El BCE manté el tipus d’interès bàsic en el 4,25%

Barcelona
Unió Europea

Von der Leyen és reelegida presidenta de la Comissió Europea

Barcelona