Política

L'executiu espanyol comença a sondejar els partits pels pressupostos

Aquest dilluns l'executiu espanyol comença la roda de contactes amb les forces polítiques amb representació parlamentària per buscar suports a la votació dels Pressupostos Generals per al 2009. Els socialistes espanyols sumen 162 diputats, de manera que necessiten assegurar-se el vot afirmatiu d'almenys set diputats més.  El vicepresident segon i ministre d'Economia, Pedro Solbes, ha reconegut que no és un any fàcil per tenir suports i ja ha advertit que una possible pròrroga dels Pressupostos enviaria un missatge polític dolent per als ciutadans en termes de tranquil·litat i governabilitat.

Les negociacions comencen amb Coalició Canària (CC), que reclamarà, entre d'altres coses, un nou conveni per a infraestructures turístiques i la posada en marxa del transport ferroviari a Gran Canària i Tenerife. Dimarts, les reunions seguiran amb els grups IU-ICV i CiU, el suport dels quals està vinculat a l'acord sobre finançament autonòmic, i el PNB.

Els ecosocialistes reclamaran a l'executiu espanyol que no retalli la despesa social i que destini més diners a la Llei de Dependència, mentre que CiU centrarà les seves exigències en què es presenti, amb els Pressupostos, una anàlisi realista de la situació econòmica i també un pla "anticrisi" que haurà de contemplar 17 accions contra la crisi. Per la seva banda, els nacionalistes bascos insistiran en la qüestió de les transferències en polítiques actives d'ocupació i innovació. Dimecres serà el torn d'ERC, que demanarà que els Pressupostos permetin l'endeutament per afrontar les necessitats socials que augmenten en temps de crisi.

Dijous l'executiu sondejarà el BNG, que donarà suport als pressupostos si els comptes tenen en compte Galícia i asseguren la cobertura social. Precisament, l'equip de Zapatero compta amb el suport del BNG i del PNB per poder aprovar els comptes, ja que totes dues forces sumarien vuit escons. Aritmèticament, només CiU en solitari ja permetria una aprovació, però l'executiu espanyol sap que té pràcticament impossible aquest vot si no fa un gest molt clar amb el finançament català. 

Exclosos i autoexclosos
Els dos partits del grup mixt restants, Nafarroa Bai i UPyD de moment no han estat convocats pel govern espanyol. El ministeri d'Economia no ha donat cap explicació, però representants d'aquestes forces asseguren que se'ls avisarà en funció de com avancin les negociacions amb la resta de forces.  El PP, com en d'altres ocasions, ja ha anunciat que no mantindrà cap reunió formal amb l'executiu per negociar els comptes del 2009.
 

 



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.